Kennisplatform voor het noorden

Winnaars Beste Groninger Film 2022 bekend

Geplaatst op 28 maart 2023
Winnaars Beste Groninger Film 2022 bekend

Tijdens een feestelijke uitreiking op zaterdag 25 maart zijn de Beste Groninger Films 2022 verkozen. Dit gebeurde in Forum Groningen en was ook live te volgen via OOG TV en Platform F. De prijs voor Beste Groninger Film is in het leven geroepen als aanmoediging voor films en filmmakers afkomstig uit de regio Groningen, en om het publiek laten weten wat er in de provincie aan films wordt gemaakt.

Vakjury 

De vakjury, bestaande uit juryvoorzitter Suzanne Raes (filmregisseur en documentairemaker); Jörgen Scholtens (acteur, regisseur); en Asing Walthaus (schrijver en filmrecensent) hadden de moeilijke taak om de winnaars te kiezen in vier categorieën, beste opdrachtfilm, beste non-fictiefilm, beste fictiefilm en OOG TV Talent Award. De winnende films in alle categorieën zijn geselecteerd op basis van kwaliteit en de connectie met de Groninger provincie.

De winnende makers in de categorie, beste opdrachtfilm, beste non-fictiefilm en beste fictiefilm kregen elk een cheque voor € 1.000,- huurtegoed bij Bear Cinema Rentals. De winnaar van de OOG TV Talent Award ontving € 500,-.

Publieksprijs

Bij deze negende editie van Beste Groninger Film presenteerde het Forum Groningen ook een publieksprijs, waarbij het publiek in de maand maart kon stemmen op zijn/haar favoriete Groninger film. De publieksprijs is een avond in Camera 3 de luxe, de luxe filmzaal van het Forum, met vrienden en familie.

Winnaar Beste non-fictiefilm 

Ich flüstere mir zu | Jelte van Lente en Hanne van der Velde  Uit het juryrapport: De jury heeft gekozen voor de film die hen het meest verraste en waarin vorm en inhoud naadloos een eenheid vormen. De technisch knappe film geeft je de subjectieve ervaring van hoe observatie kunst kan worden.

Winnaar Beste fictie- film 

Jäger | Julian Verkerk  Uit het juryrapport: De jury is gegaan voor de film die de kijker meenam in een volstrekt ontworpen wereld waarin we door sterk spel, absurde en rake dialogen verrast worden. De film is komisch, maar weet ook een diepere snaar te raken.

Winnaar Beste opdrachtfilm 

STROOMlab promotiefilm | blksm media Uit het juryrapport: De jury had met name met deze categorie een lastige klus. uiteindelijk is er gekozen voor een film met originaliteit en vakmanschap.

Winnaar OOG TV Talent Award

Joram: Quid Pro Quo | Igor de Boer Uit het juryrapport: Je zou de film kunnen zien als een kunstenaarsportret maar daarmee doe je hem tekort. De film is een soort cursus film maken omdat de maker zo transparant is in zijn werkwijze en zijn keuzes.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord