Kennisplatform voor het noorden

IDFA in Groningen: de grootste documentairehits van het komende jaar alvast op het witte doek

Geplaatst op 8 november 2023
IDFA in Groningen: de grootste documentairehits van het komende jaar alvast op het witte doek

Van donderdag 16 tot en met zondag 19 november organiseert Forum Groningen een gloednieuwe satelliet editie van het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA). Vier dagen vol documentaires, talks, ontmoetingen met makers, virtual reality en meer. Het programma in Groningen is een adembenemende dwarsdoorsnede van het programma in Amsterdam en zit vol prachtige verhalen.

Programma bekend

Het volledige programma is bekend, de kaartverkoop start op donderdag 2 november om 9.00 uur. Het programma bevat ruim dertig documentaires, waaronder ook twee unieke virtual reality (VR) docs: The Anticipation of Rain, een 360° beleving van regisseur Naima Karim uit Bangladesh, waarin zich een meteorologisch schouwspel in versneld tempo afspeelt en -22.7°C – The Far North van Jan Kounen, dat zich afspeelt in een jachtdorp in Groenland.

Openingfilm en Audience Favorites

Openingsfilm dit jaar is de documentaire Time Bomb Y2K, een fascinerende reconstructie van de millenniumbug. In 1999 heerste er angst, slaan de computersystemen op tilt als het jaar 2000 begint? Time Bomb Y2K toont het moment waarop voor iedereen duidelijk werd dat de digitale revolutie ongelofelijk veel mogelijkheden biedt, maar de samenleving ook kwetsbaar maakt. Nog steeds een zeer actueel vraagstuk. En natuurlijk sluit het festival traditioneel af met Best of IDFA, de publieksfavorieten.

Niet te missen

Niet te missen documentaires dit jaar zijn onder andere: Kokomo City: een knallend portret van vier zwarte transvrouwen in New York en Atlanta waarin geweld, schoonheid en wijsheid wedijveren. Over de rauwe werkelijkheid van geld verdienen met sekswerk, hun plek in de zwarte gemeenschap en de weg naar acceptatie. De Bezette Stad: Spoken uit het verleden echoën in het heden in deze documentaire. Steve McQueen (12 Years a Slave) baseerde zijn monumentale film op Bianca Stigters Atlas van een bezette stad over de bezetting van Amsterdam door de nazi’s. Gerlach: Lyrisch en liefdevol portret van Gerlach van Beinum, een van de laatste klassieke akkerbouwers van Nederland. Als een baken van geduld en toewijding ploegt hij voort, seizoen op seizoen, terwijl de kapitalistische samenleving zich al brutaler opdringt.

IDFA in Groningen
Donderdag 16 tot en met zondag 19 november
Forum Groningen, Nieuwe Markt 1, 9712 KN Groningen
Programma, festivalinformatie en tickets via forum.nl/idfa

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord