Kennisplatform voor het noorden

Personeelstekort was grootste uitdaging voor noordelijke bedrijven

Geplaatst op 22 december 2023
Personeelstekort was grootste uitdaging voor noordelijke bedrijven in 2023

Het personeelstekort op de arbeidsmarkt is de grootste zorg voor topbestuurders in het Noorden van Nederland. Meer dan één op de drie (37%) van de noordelijke respondenten van een onderzoek uitgevoerd door Gronings softwarebedrijf Klippa geven aan dat het tekort aan arbeidskrachten hun belangrijkste uitdaging is. Het onderzoek werd uitgevoerd onder een diverse groep Nederlandse bestuurders, waarvan bijna een derde uit één van de noordelijke provincies komen.

“Ik heb persoonlijk ervaren dat het steeds moeilijker wordt om nieuw talent te vinden terwijl ons bedrijf groeit. Het komt voor mij dan ook niet als verrassing dat bijna 40% van de noordelijke managers uit ons onderzoek er net zo over denkt. De behoefte aan gekwalificeerd personeel in deze veeleisende tijden is groot”, aldus Yeelen Knegtering, CEO van Klippa.

Interessant genoeg werd het personeelstekort minder genoemd door bestuurders uit de Randstad. Daar kwam het tekort aan arbeidskrachten met 25% op de tweede plaats in de lijst met bedrijfsuitdagingen van 2023. Bestuurders uit de Randstad wezen vaker naar het gebrek aan kapitaal voor investeringen als het belangrijke probleem van dit jaar.

De resultaten van het onderzoek bevestigen recente cijfers van het UWV. Volgens het UWV is de arbeidsmarkt in Nederland krapper geworden, waarbij Groningen, Friesland en Drenthe erbovenuit springen en de grootste krimp ervaren.

Kennis delen kan het verschil maken

Omdat topbestuurders niet alleen problemen van hun bedrijven moeten identificeren, maar ze ook moeten oplossen, werd in het onderzoek ook naar oplossingen gevraagd. Zo adviseerden respondenten dat organisaties moeten samenwerken met partners, zoals universiteiten en recruiters, netwerken moeten opbouwen en innovatieve manieren moeten vinden om personeel te bereiken. Het vergroten van de betrokkenheid en het behoud van werknemers, evenals intelligente automatisering worden ook gezien als manieren om de huidige problemen aan te pakken.

“Dit is precies waarom het delen van kennis waardevol is – het stelt organisaties in staat om problemen op te lossen met bewezen oplossingen. De arbeidscrisis blijft ook voor ons bedrijf een reëel probleem. We zien echter een verbetering nadat we zijn gaan samenwerken met partners, zoals noordelijke universiteiten, en ons netwerk hebben uitgebreid om onszelf te presenteren als een organisatie die altijd op zoek is naar talent”, voegt Yeelen Knegtering toe.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord