Kennisplatform voor het noorden

Noord-Nederland strijdtoneel voor duurzaamheidsinnovatie

Geplaatst op 27 november 2023

De regio Noord-Nederland ontving internationaal bezoek vanwege baanbrekende duurzaamheidsoplossingen tijdens de Sustainable Industry Challenge. Startups van over de hele wereld kwamen op de ‘challenges’ van vijf bedrijven uit onze regio af. Op 16 november jl. vond de finale plaats van het evenement. De finale, gehouden bij NHL Stenden in Emmen, was een bruisende samenkomst van bedrijven en andere geïnteresseerden uit de regio. Er kwamen maar liefst 7 winnaars uit de bus die duurzame kansen kunnen bieden voor onze regio.

Een bezoek aan de regio

Het driedaagse evenement, georganiseerd door Chemport Europe, werd op dinsdag 14 november geopend in Thialf in Heerenveen, waar deelnemers hun schaats- en curlingvaardigheden op de proef mochten stellen. Op de tweede dag bezochten de deelnemers de bedrijven die de uitdagingen hadden uitgeschreven. Daar voerden zij inhoudelijke gesprekken over de challenges en de haalbaarheid van de innovatieve oplossingen. Op dag drie zouden de eventuele winnaars bekend worden gemaakt.

Nieuwe samenwerkingen

De vijf bedrijven die meededen, waren BASF, Cosun Beet Company, Teijin Aramid, Nobian en RWE. Allen hadden zij vraagstukken rondom verduurzaming in hun bedrijfsproces en hoopten een zinvolle samenwerking uit het evenement te slepen.

Zo zocht BASF naar manieren om de slib die vrijkomt tijdens spoelprocessen effectief te gebruiken en er waarde uit te kunnen halen. Maar liefst twee startups kwamen met de juiste, vernieuwende oplossingen. TreaTech overtuigde het bedrijf met technologie die diverse afvalstromen omzet in waardevolle hulpbronnen, Aquacycl met hun systeem voor duurzame behandeling van afvalwater.

Cosun Beet Company vroeg naar een manier om suikerbietgrondstoffen te gebruiken voor het maken van milde en biologisch afbreekbare ingrediënten voor verzorgingsproducten. De winnende oplossing van startup Wild Microbes draait om het ontwikkelen van nieuwe microben waarmee biobased ingrediënten en producten kunnen worden gemaakt.

De uitdaging van Teijin Aramid richtte zich op het terugwinnen van het kunststofvezel aramide uit rubbermaterialen, zodat deze hergebruikt kunnen worden. Winnaar Uplift360 ontwikkelde een methode voor het recyclen van aramidevezels uit defensieafval, een techniek die hier ook gebruikt kan worden. De tweede winnaar New Born Rubber heeft een proces ontwikkeld om uit gevulkaniseerd rubber een nieuw eenvormig rubber te produceren.

Nobian zocht naar een manier om proces- en afvalwater te kunnen hergebruiken door extractie van zouten. Adionics sleepte de overwinning binnen met hun milieuvriendelijke methode, waarbij er een indrukwekkende zuiverheid bereikt wordt met minimaal watergebruik.

De uitdaging van RWE draaide om het versnellen van de inzet van hernieuwbare energiebronnen. Power to Hydrogen won met hun technologie die kosteneffectieve waterstofproductie mogelijk maakt en naadloos integreert met hernieuwbare energiebronnen.

Nieuwe kansen in duurzaamheid

De finale van de Sustainable Industry Challenge markeerde de afronding van deze uitdagende competitie, maar tegelijk ook de start van de succesvolle samenwerking tussen bedrijven en startups die streven naar duurzame oplossingen. Zodoende werd de innovatieve inborst van de regio op een mooie manier in de schijnwerpers gezet en bracht het tastbare samenwerkingen voort die de procesindustrie in Noord helpt naar een duurzamere, groenere productie. Zo kunnen we kunnen uitkijken naar vruchtbare samenwerkingen met een positieve impact.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord