Kennisplatform voor het noorden

Nieuwe omgevingswet: ‘Leg uit wat de bedoeling is’

Geplaatst op 20 oktober 2023
Nieuwe omgevingswet: ‘Leg uit wat de bedoeling is’

Vanaf 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. Deze wet vervangt 26 wetten en voegt daarmee  regels voor onder andere ruimtelijke ordening, bouwen, milieu, natuur en water samen. Het doel van de wet is dat regels hierdoor overzichtelijker en makkelijker te begrijpen zijn voor burgers, bedrijven en overheden.

Wie per 1 januari 2024 bijvoorbeeld een omgevingsvergunning aanvraagt waarbij afgeweken wordt van het omgevingsplan/bestemmingsplan, moet aantonen dat er inspraak is geweest en concreet aangeven wat hiermee gedaan is. Geen probleem voor dat ene tuinhuisje of schuur. Bij de bouw van een woonwijk, of school, de aanleg van een weg of vernieuwing van een dorpscentrum is het een stuk lastiger.

Buro Hollema uit Rolde kent alle ins en outs van deze nieuwe wet. De Drenten zijn al meer dan 65 jaar experts op het gebied van omgevingsarchitectuur, ruimtelijke ordening, civiele en cultuurtechniek, en participatie. ‘Er komt nogal wat op ontwikkelaars af’, aldus projectleider Yvo Scheringa. ‘Wij staan dan ook graag klaar met advies en bijstand, of gewoon om te sparren.’

Niet afwachten

Afwachten of er bezwaren komen op je ingediende plan is er in de nieuwe situatie niet meer bij. Alle betrokkenen moeten vanaf het begin bij de planvorming worden betrokken. Maar ook actuele thema’s zoals waterberging en hittestress moeten meegenomen worden. ’Leg uit wat de bedoeling is en wat de bouw van bijvoorbeeld een school voor een buurt betekent. Doe dat in begrijpelijke taal en maak duidelijk dat je open staat voor aanpassingen. Op die manier krijg je vertrouwen en creëer je draagvlak. Het is in de voorbereiding meer werk, maar als je het niet, of verkeerd doet, gaat er een streep door je plan en ben je terug bij af.’

Niet droppen, maar samen optrekken is daarom het motto van Buro Hollema. Dit deden ze met succes onder meer bij de herinrichting in de kern van Grolloo, Westerbork en in Warffum, waar de Oosterstraat in het karakteristieke dorp aangepakt werd. Of bij de inrichting van de blauwe zone in het Oude Dorp op Urk of het woningbouwplan ‘Het Palet’ in Dronten.

Onafhankelijk

Scheringa: ‘Wij zijn onafhankelijk en kunnen helpen angst en zorg weg te nemen om op die manier partijen bij elkaar te brengen. De koffie staat ook klaar voor mensen die een keer willen sparren. ‘Ons belangrijkste advies is in elk geval om niet zelf te gaan experimenteren. Je praat meestal niet over een tuinhuisje maar over grote projecten. Als het dan fout gaat zijn de gevolgen vaak fors.’ 

Buro Hollema is een betrouwbare partner in de wereld van ruimtelijke ontwikkeling en inrichting van de openbare ruimte. Met een geschiedenis die teruggaat tot 1958, heeft het bureau een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd in het voorbereiden en begeleiden van complexe projecten van concept tot oplevering.

Creativiteit

Wat Buro Hollema onderscheidt, is hun diepgaande kennis van de Nederlandse  civiele wereld en de heersende ruimtelijke ordening. Met een praktische en pragmatische aanpak in de inrichting van de openbare ruimte, landschappelijke inpassing gecombineerd met hun vermogen om innovatieve oplossingen te bieden. Het team van ervaren professionals combineert creativiteit met expertise om projecten te realiseren die niet alleen financieel succesvol zijn, maar ook duurzaam en maatschappelijk verantwoord.

De combinatie van creatieve ontwerpers en technische experts zorgt ervoor dat ontwerpen de gewenste beeldkwaliteit geven en technisch en financieel haalbaar en toekomstbestendig zijn. De laatste jaren hebben wij ons mede door het toevoegen van een tak ruimtelijke ordening en ontwikkeling verder gericht op participatie strategieën en het begeleiden van participatieprocessen. Daarmee streven we naar breed gedragen ontwerpen die voor alle betrokkenen een verhoging van de ruimtelijke kwaliteit geven.

Of het nu gaat om inbreidings- of uitbreidingsplannen,  woningbouw, commerciële vastgoedontwikkeling of herbestemming van historische gebouwen, Buro Hollema staat garant voor een goede duurzame ruimtelijke kwaliteit en daarmee uitstekende resultaten.

Met hun toewijding aan innovatie, duurzaamheid en klanttevredenheid blijft Buro Hollema een voorkeurspartner voor ontwikkelaars die streven naar succesvolle en toekomstbestendige inpassing en inrichting van uit- en inbreidingsprojecten in Noord-Nederland.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord