Kennisplatform voor het noorden

Meet-o-theek steeds populairder, ruim 100 keer apparaten uitgeleend in 2022

Geplaatst op 20 januari 2023
Meet-o-theek steeds populairder, ruim 100 keer apparaten uitgeleend in 2022

In de zomer van 2021 opende in Forum Groningen de eerste meet-o-theek van Nederland. Een plek waar je als Noorderling gratis meetinstrumenten kunt lenen om je eigen leefomgeving te onderzoeken of zelfs te verbeteren. Aanvankelijk was er eens per twee weken een inloop, later eens per week. De interesse neemt toe, in 2022 werd ruim 100 keer apparaten uitgeleend. De meet-o-theek is een initiatief van CurioUs, het samenwerkingsverband van Science LinX, Aletta Jacobs School of Public Health en Forum Groningen om nieuwgierige Noorderlingen te laten kennismaken met burgerwetenschap.

Warmtecamera meest populair, fijnstofmeter op de tweede plaats

Bij de meet-o-theek kun je gratis meetinstrumenten lenen om je leefomgeving te onderzoeken: in huis, in de tuin of in de natuur. Er zijn twintig verschillende apparaten te leen – van bat detector tot pH-meter en van telescoop tot warmtecamera. De laatste, de warmte- of infraroodcamera, was het afgelopen jaar het meest uitgeleende apparaat – niet gek want het apparaat is uitermate geschikt om in je woning te onderzoeken waar warmte weglekt en je energie kunt besparen. Ook populair zijn de fijnstofmeter en wildcamera. De collectie wordt regelmatig tegen het licht gehouden en uitgebreid. Bovendien wordt uitbreiding naar elders in de province momenteel verkend.

CurioUs: voor nieuwsgierige Noorderlingen
CurioUs is een initiatief van Science LinX (Faculteit Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen), de Aletta Jacobs School of Public Health en Forum Groningen. CurioUs organiseert onder meer mini-colleges en walk-ins waar bezoekers zonder drempel kunnen kijken, informatie op kunnen doen en zelf kunnen experimenteren. De meet-o-theek in het Forum hoort ook bij CurioUs. Naast deze activiteiten organiseert CurioUs meetacties of sluit aan bij een bestaand onderzoek om zo samen met nieuwgierige Noorderlingen meer inzicht te krijgen in onze leefomgeving.

Meet-o-theek open inloop / wekelijks op donderdag van 18.00 – 21.00 uur in het Smartlab
Walk-in meet-o-theek / zaterdag 28 en zondag 29 januari, 11.00 – 17.00 uur in het Smartlab
Forum Groningen, Nieuwe Markt 1, Groningen
Meer informatie over hoe en wat vind je op forum.nl/meetotheek

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord