Kennisplatform voor het noorden

Koningin Máxima bij viering muziekonderwijs in Groningen, Friesland en Drenthe

Geplaatst op 11 mei 2021
Koningin Máxima bij viering muziekonderwijs in Groningen, Friesland en Drenthe

Koningin Máxima bezocht maandag 10 mei als erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas de vesting Bourtange, waar het MuziekAkkoord Groningen-Oost werd getekend. In een MuziekAkkoord staat welke organisaties zich inzetten voor structureel muziekonderwijs op alle basisscholen en hoe ze dat doen. Daarnaast werd, op gepaste wijze binnen de huidige corona-maatregelen, gevierd dat het goed gaat met het muziekonderwijs in de provincies Friesland en Drenthe waar in respectievelijk september 2018 en juni 2019 al een Akkoord werd getekend. Het bezoek aan Bourtange was onderdeel van de campagne ‘50dagenmuziek’ van Méér Muziek in de Klas, ter ere van de 50e verjaardag van de erevoorzitter. De campagne draagt bij aan het doel van de stichting én de wens van Koningin Máxima: structureel muziekonderwijs voor alle basisschoolkinderen in Nederland en het Caribisch gebied.

‘50dagenmuziek’

Tijdens het muzikale programma in de historische Vesting Bourtange werd het MuziekAkkoord Groningen-Oost ondertekend, waarbij twintig partijen zijn betrokken. Ruim 8000 Groningse kinderen krijgen binnenkort structureel muziekles op school, door de samenwerking van onder meer Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen (SOOOG), Stichting Kunst en Cultuur en Cultuurhuis De Klinker. In 2017 ondertekende de stad Groningen al een akkoord voor 39 scholen. De ondertekening van MuziekAkkoord Groningen-Oost werd muzikaal omlijst door een optreden van accordeonist Gertie Bruin, samen met basisschoolkinderen.

Mirjam Pauwels, wethouder in Assen, hield een toespraak over de intensieve samenwerking in de provincie Drenthe op het gebied van muziekonderwijs. Inmiddels wordt op 94% van de basisscholen muziekles gegeven in Drenthe. Kinderen zongen ‘Muziek kan altijd’ en de Drentse Singer-Songwriter Hannah Mae trad op met ‘Little Things’.

In de N.H. Kerk vertelden de ambassadeurs van Friesland en Groningen, Oeds Westerhof en Paul de Rook, over de muzikale samenwerking binnen hun provincies. Een nieuwe schoolband van basisschool De Rietzee verzorgde hun eerste publieke optreden. Het programma in Bourtange werd afgesloten door de Friese zangeres Elske DeWall, die ‘In Nije Dei’ ten gehore bracht.   

Méér Muziek in de Klas

Stichting Méér Muziek in de Klas zet zich in voor structureel muziekonderwijs voor alle 1,4 miljoen basisschoolkinderen in Nederland. Muziekonderwijs vergroot de wereld van het kind en levert een bijdrage aan de cognitieve, sociale en creatieve ontwikkeling van kinderen. De stichting laat zien hoe waardevol muziekonderwijs is. Ze vergroot kennis van leerkrachten en brengt regionale samenwerkingen tot stand tussen scholen en hun culturele omgeving. Kijk voor meer info op: www.meermuziekindeklas.nl

Een kort verslag van het bezoek is te zien in het AVROTROS programma Koningin Máxima; een leven vol muziek, zondag 16 mei, 20:55 uur op NPO1.

Foto: Pixabay

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord