Kennisplatform voor het noorden

Werkweek van 36 uur pakt goed uit bij Bioclear Earth

Geplaatst op 11 april 2023
Werkweek van 36 uur pakt goed uit bij Bioclear Earth

Bioclear Earth in Groningen is overgestapt op een voltijd werkweek van 36 uur. En dat pakt goed uit. Directeur Sytze Keuning kan het elke ondernemer aanraden. ‘Het heeft zelfs een positieve invloed op de productiviteit.’

Daar waar veel overheden en instellingen al zijn overgegaan van 40 naar 36 uur (met behoud van salaris), wagen de meeste ondernemers zich er nog niet aan, uit angst voor verlies aan productiviteit ofwel het onvoldoende benutten van het arbeidspotentieel. Volgens Keuning is die angst ongegrond. ‘Dat zie je bij experimenten in het buitenland, en ik zie het nu ook in de praktijk bij ons. Ik durf te stellen dat we het arbeidspotentieel op deze manier juist beter benutten. Bovendien vraagt de huidige arbeidsmarkt er om.’

Mooiere wereld

Bij Bioclear Earth werkt een team van 35 professionals, waaronder biotechnologen, microbiologen, bodemkundigen en procestechnologen, dagelijks aan de missie van het bedrijf om de wereld een beetje mooier, schoner en duurzamer te maken. Het innovatie- en adviesbureau ontwikkelt duurzame projecten op het gebied van bodem, water en klimaat. Met de natuur als bondgenoot. Alsmede met de denkkracht van de 35 gedreven experts. En die denkkracht is na de transformatie van 40 naar 36 uur onverminderd groot.

Ruimte

‘De mensen nemen nu een dagdeel vrij, maar doen in de overige dagdelen het werk wat ze voorheen deden. Tegelijkertijd ervaren ze meer ruimte, in alle opzichten. Ruimte om iets anders te doen, ruimte om je leven wat meer in te richten zoals jij dat wil, ruimte om te ontspannen. En dat komt de efficiency tijdens de werkzame uren juist ten goede. Ik krijg van mijn collega’s terug dat ze meer werkplezier beleven’, aldus Keuning.

Meerjarenplan

Het idee van de 36-urige werkweek kwam een jaar geleden naar voren tijdens het opstellen van een meerjarenplan voor Bioclear Earth (en Microbial Analysis, onderdeel van het bedrijf). Daarbij werd het personeel gevraagd ‘Wat is de ideale werkweek voor jou’. Bij de beantwoording bleek een 36-urige werkweek met behoud van salaris de grootste gemene deler. Waarop Keuning besloot het in te voeren.

Stikstof

In die 36 uur per week zijn en blijven de 35 specialisten onverminderd innovatief bezig. Met het oplossen van vraagstukken van de klanten en tegelijkertijd met het verduurzamen van onze leefomgeving. Zo loopt er een onderzoek naar het vastleggen van stikstof met behulp van bacteriën, om zo een stikstofkringloop te realiseren en dus geen stikstofuitstoot. Het hoeft geen betoog hoe urgent deze oplossing is. Ook is Bioclear Earth samen met onder andere Strukton bezig met het ontwikkelen van biobeton, waarbij bacteriën voor een biologisch cement zorgen. Meer op macroniveau wordt er in Groningen gewerkt aan zogeheten zuiverende landschappen, waarbij diffuus verontreinigd oppervlaktewater wordt gezuiverd met behulp van een uitgekiende combinatie van bomen, planten, bacteriën en schimmels.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord