Kennisplatform voor het noorden

Bioclear Earth ondersteunt productie groen gas

Geplaatst op 13 maart 2024
Bioclear Earth ondersteunt productie groen gas

Bioclear earth werkt aan duurzame oplossingen voor bodemgezondheid, waterkwaliteit én bio-energie. Het Groninger innovatie- en adviesbureau helpt bijvoorbeeld bij het optimaliseren van de productie van groen gas. Adviseur bio-energie Jeroen Tideman en bioprocestechnoloog Svenja Bents vertellen hoe vergisters een grote rol kunnen spelen in het uitbreiden van de productie van groen gas.

“Er wordt veel geschreven over groene waterstof. Groen gas wordt een beetje vergeten, terwijl het een belangrijke rol speelt in de energietransitie. Bovendien komen mestvergisters onterecht vaak negatief in het nieuws.” De amfetaminen die gevonden zijn in mestvergisters hoeven namelijk niet afkomstig te zijn van drugsafval: er lijkt een proces te zijn waarbij amfetaminen zich op een biologische manier vormen in vergisters. “Zodra wij deze nieuwe route op het spoor kwamen, hebben we het gemeld bij de Omgevingsdiensten en de provincies. De risico’s voor mensen, milieu en bodemwatersystemen zijn bij deze biologisch ontstane amfetaminen minimaal, want de concentraties zijn laag en in een natuurlijke omgeving met zuurstof erbij worden ze gewoon weer afgebroken.”

Circulaire technologie

Tideman en Bents vertellen: “Met vergisting voorkom je emissies en benut je gassen: het is een hele circulaire technologie, waarmee je de kringloop van reststromen naar de bodem juist mooi kunt sluiten.” Deze technologie wordt ingezet op zowel boerderijen als bij groenverwerkers, afvalverwerking en in de industrie. Bioclear earth werkt samen met eigenaren van vergisters om het proces biologisch beter te begrijpen, zodat er optimaal gebruik van gemaakt kan worden.

Mestvergisting

Er zijn veel verschillende vormen van vergisting, mestvergisting is daar één van. “Als je mest uit stallen direct vergist, kun je methaangas maken, maar ook stikstof afvangen en daaruit kunstmest maken. Mogelijk kan vergisting een belangrijke rol spelen in bodemgezondheid. De mest wordt vloeibaarder en stabieler, ook komt stikstof door afbraak beter beschikbaar. Door middel van een aantal projecten onderzoeken we alle effecten van digestaat op bodemsystemen in de landbouw. Bij deze onderzoeken komen we ook andere bijzonderheden tegen: we hebben indicaties dat bepaalde schimmels gestimuleerd worden door digestaat uit vergisting. Zij kunnen een positief effect hebben op bodemgezondheid en de productie van gewassen.” 

Toolbox met bacteriën

Bioclear earth heeft de afgelopen twee jaar met een aantal partners samengewerkt in het Europese project Micro4Biogas. “We hebben een moleculair lab waarin we al het DNA uit een vergister in beeld kunnen brengen. Voorheen was niet bekend waarom een vergistingsproces wel of niet goed verliep. Dankzij dit project hebben we een toolbox ontwikkeld waarin de functies van bacteriën duidelijk worden. De ene soort is bijvoorbeeld goed in het omzetten van suikers naar organische zuren, terwijl een andere soort azijnzuur kan omzetten naar methaan.” De vele miljarden bacteriën zorgen er gezamenlijk voor dat alles netjes wordt afgebroken en er groen gas wordt geproduceerd. Mits de populatie de juiste samenstelling heeft.

Cruciale rol

Wie wil weten wat er in zijn vergister gaande is, kan aankloppen bij Bioclear earth. “Wij sturen een monsternamekit op waarmee klanten een monster kunnen nemen en terugsturen. Binnen een paar weken koppelen wij onze bevindingen terug.” Aan de hand van de biologische data geven de experts aan wat goed gaat en wat niet goed gaat in een vergistingsproces en wat toegevoegd kan worden. “We hebben bijvoorbeeld een groep bacteriën gevonden die onbekend was, maar een cruciale rol blijkt te spelen tijdens vergisting. De volgende stap is deze bacteriën inbrengen in systemen waar ze missen. Hoe meer wij ontdekken, hoe beter en stabieler vergistingsprocessen draaien en dat betekent: meer groen gas.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord