Kennisplatform voor het noorden

SPIE realiseert én adviseert op hoog niveau

Geplaatst op 14 mei 2024
SPIE realiseert én adviseert op hoog niveau

‘We bouwen fabrieken, maar spelen ook in op duurzaamheid en digitalisering’

Met de overname van Strukton Worksphere door SPIE in 2022 werd laatstgenoemde met afstand de grootste multitechnische dienstverlener van Nederland. Henk Lier, die meekwam vanuit Strukton, en Rogier Paanakker (sinds november 2008 in dienst van SPIE) zijn in hun functie van business unit manager nauw betrokken geweest bij de succesvolle integratie van beide bedrijven. In een prettige en openhartige dialoog blikken ze zowel terug als vooruit.

Henk Lier en Rogier Paanakker kennen elkaar inmiddels al twintig jaar. Toen SPIE twee jaar geleden officieel aandeelhouder werd van Strukton Worksphere, betekende dat hun verschillende werkomgevingen letterlijk één moest worden. Hun passie voor het vak, aandacht voor diepe intermenselijke relaties en het feit dat beide werelden overeenkomsten hadden qua cultuur en kernwaarden, was bevorderlijk voor de uiteindelijke samensmelting. “Henk en ik kenden elkaar al goed vanuit de markt”, begint Rogier, “waarbij we als business unit manager in de regio elk onze verantwoordelijkheden hadden binnen de industrie. We zijn echte industriemannen en hebben een uitstekende klik, wat de samenwerking en integratie ten goede is gekomen.”

Totaalpakket

Simpel gezegd is SPIE gespecialiseerd in het bouwen van fabrieken. Met vestigingen in Leeuwarden en Hoogezand worden in Noord-Nederland diverse klanten bediend, zoals Avebe, Cosun, Attero en Friesland Campina. Henk daarover: “We bouwen installaties in fabrieken in de procesindustrie. Daarbij kun je denken aan alle onderdelen, zoals leidingwerk, het mechanische gedeelte, de elektrotechniek en de industriële automatisering. We zijn regionaal sterk actief, maar onze teams zitten in heel Nederland.” Rogier aanvullend: “Alle fases van een opdracht kunnen wij verzorgen. Van het ontwerpen en bouwen van een installatie of fabriek, tot de automatisering en het onderhoud. En sinds de overname van Strukton Worksphere en de komst van ongeveer zestig nieuwe collega’s kunnen we nog meer. Eigenlijk kunnen we nu alles.”

‘Met de komst van zestig nieuwe collega’s kunnen we nu eigenlijk alles’___

‘Samen Sterker’

Marc Kooij was als programmamanager betrokken bij de integratie. Deze kende aanzienlijk meer pieken dan dalen. “Rogier en ik zaten wekelijks bij elkaar. We kwamen er al snel achter dat de overeenkomsten in cultuur, kernwaarden, maar ook de manier van werken dichtbij elkaar lagen. Onze collega Marc heeft als programmamanager op krachtige wijze diverse strategiesessies begeleid waarin we elkaar enerzijds hebben leren kennen, maar tevens in gezamenlijkheid aan een visie en koers hebben gewerkt”, aldus Henk. “Het programma heet Samen Sterker”, gaat Rogier verder, “wat een symbolische naam is. Het team werd groter en sterker. Met een gedragen visie om mooie dingen te doen voor de klant, alleen nu nóg mooier dan voorheen.” Henk moet lachen. “We werden beticht van een teveel aan feestjes. Rondom de sessies, SWOT-analyses, de processen in kaart brengen en een visie creëren, was er ook ruimte om elkaar te leren kennen. Bijvoorbeeld in de vorm van een etentje en  gezamenlijke activiteiten. ‘Jullie hebben heel veel feestjes’, hoorde ik dan. Gekscherend natuurlijk. Het geeft alleen maar aan hoe goed de sfeer was.”

Procesoptimalisatie

Henk en Rogier gaan dieper in op de gezamenlijke visie en de eerdergenoemde overtuiging dat ze met SPIE elke uitdaging aankunnen. Rogier: “Door de samenvoeging hebben we dat geloof nog meer. We kunnen het gewoon.” Henk vult hem aan: “We bouwen fabrieken op basis van de klantvraag, waarin we vandaag zevenennegentig procent doen van wat we gister ook deden. Eén van de uitkomsten van de strategiesessies is echter dat we naast het voldoen aan de klantvraag tevens sterk zijn in het inzoomen op de processen bij de klant en het verbeteren en optimaliseren ervan. Inherent daaraan zijn duurzaamheid en digitalisering belangrijke thema’s waarin onze meerwaarde zit.” Het zijn thema’s die sterk correleren met de industriële omgeving waarin SPIE actief is. Rogier: “Vervuiling, energie en waterreductie zijn kwesties binnen de industrie. Om een voorbeeld te geven: één van onze klanten loosde veel afvalwater. We hebben daar een consultant naartoe gestuurd om de boel te monitoren. We kwamen erachter dat er restwarmte in het water zat, wat hergebruikt kon worden in het opwarmen van hun processen. De investering van een half miljoen betekende een besparing van negenhonderdduizend euro per jaar. Dat is snel verdiend.”

‘Ik zie ons werk als ik door de provincies rijd, dat maakt mij trots’___

Succesvolle projecten

Er komen verschillende voorbeelden van duurzame projecten voorbij. Zo heeft SPIE ervoor gezorgd dat Holland Malt in de Eemshaven gasloos is geworden. Henk: “Daar werd jaarlijks achttien miljoen kuub gas gebruikt. Dat hebben we via een omvangrijk project in een zogeheten bouwteamconstructie terug weten te brengen naar nul.” Twee gigantische ketels – ter grootte van een flatgebouw – zijn hierbij gesloopt. “Na de sloop hebben we op die plek de grootste warmtepomp van Nederland geplaatst. Met SPIE hebben we de volledige technische installatie gedaan”, aldus Rogier. Het zijn omvangrijke klussen waar beide heren trots op zijn. “Met Strukton ben ik destijds betrokken geweest bij het gasloos krijgen van het provinciehuis in Groningen. Als ik door de provincie rijd kom ik tal van gebouwen tegen waar wij voor de totstandkoming of uitbreiding hebben gezorgd. Dat maakt mij trots, maar dat geldt evenzo voor onze collega’s die eraan mee hebben gewerkt. De resultaten zijn tastbaar.”

Digitalisering

Door het bundelen van de krachten na de overname is het kennisniveau van SPIE toegenomen. De klantbijdrage is hierdoor nog groter geworden. “U vraagt wij draaien was lange tijd de norm. Dat draaien we nu om. We denken mee, adviseren en zitten het liefst zo vroeg mogelijk aan tafel. Als we in het voortraject worden meegenomen, kunnen we nadrukkelijker onze stempel drukken. Daar hebben we alles voor in huis. Om te verbeteren en optimaliseren heb je data nodig. Een fabriek draait op systemen en data. Die informatie kunnen wij omzetten in procesoptimalisatie. Op diverse vlakken, zoals energie-, water- en grondstofverbruik. Dit zorgt voor flinke besparingen”, zegt Henk. Rogier: “We bieden steeds vaker een passende oplossing voor onze klanten. De klant focust zich op de output van de fabriek, daar verdienen ze hun geld mee. Grondstoffen worden duurder en het productieproces vanwege hogere energiekosten net zo. Met SPIE kunnen we hierin het verschil maken door te adviseren en realiseren. Verduurzamen en digitaliseren staan centraal. Het is een stuk zingeving.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord