Kennisplatform voor het noorden

Snelle en betrouwbare ‘Digital Twin’ check elektrische installaties

Geplaatst op 20 november 2020
Eprotwin

Onopgemerkte ontwerpfouten in een elektrische installatie zijn sluipmoordenaars. Dat lost zich niet vanzelf op. Er kunnen jaren overheen gaan tot je er met een oorverdovende knal achter komt dat het toch niet helemaal goed zat. Met levensgevaarlijke situaties en torenhoge kosten door brand- en kortsluitschade tot gevolg. Terwijl het voorkomen kan worden met EproTwin. Een online ontwerp- en verificatieservice gebaseerd op Digital Twin technologie.

“Als er in een ontwerp van een elektrische installatie even snel iets wordt gewijzigd dan ontstaat er vaak ongemerkt elders in het netwerk een fout. Gevolgfouten van wijzigingen komen veelal niet direct aan het licht,” vertelt ingenieur Maurice Soolsma van Eprocon, een jong en dynamisch elektrotechnisch ingenieursbureau. Eprocon is gespecialiseerd in het ontwerpen van elektrische installaties voor de scheepvaart en offshore sector. “Ook door persoonsafhankelijke interpretatie van de norm sluipen er fouten in. Veel bedrijven zijn ISO 9001 gecertificeerd, maar in de praktijk kost ontwerpcontrole veel tijd en wordt volstaan met subjectieve checks op hoofdlijnen. De kans dat fouten in het ontwerp niet worden ontdekt is realistisch. Het ontwerp wordt nog steeds op basis van een ‘second pair of eyes’ gecontroleerd, ondanks de mogelijkheden met computers. Fouten maken of iets over het hoofd zien is menselijk maar het ontwerp kan beter én sneller als je werkt met door de industrie erkende interactieve software die je direct attent maakt op fouten.”

Volledig doorgelicht

Om fouten in het ontwerp van elektrische installaties op te sporen en te verhelpen heeft Eprocon een even ingenieus als doeltreffende ontwerp- en verificatieservice met Digital Twins ontwikkeld onder de naam EproTwin. De service is ingericht voor elektrotechnisch ontwerp-, berekening-, controle, uitbreiding, risico-inventarisatie en -evaluatie en beheer. “EproTwin is gericht op het controleren van de veiligheid en betrouwbaarheid van het ontwerp voor elektrische installaties aan boord van schepen en offshore faciliteiten. We leveren een volwaardig Digital Twin ontwerp dat de basis vormt voor de aankoop van elektrische toestellen en de aanleg of aanpassing van de installatie. We inventariseren, configureren, berekenen, controleren en specificeren de elektrotechnische details.”

Meer veiligheid, minder kosten

Met EproTwin worden alle vereiste berekeningen en documenten vanuit één bron gegenereerd in overzichtelijke dashboards en rapporten. “Deze bron noemen we Unified Electrical Twins (UET), een Safety by Design-principe waarbij eerst de digitale kant wordt beproefd, voordat iets in de fysieke installatie wordt geïmplementeerd. Zo voorkomen we dat er iets wordt gewijzigd zonder het eerst digitaal te verifiëren. Dit alles kan op afstand, dus ook terwijl een schip ergens op de oceaan vaart.” Voor nieuwe schepen raadt Soolsma partijen als rederijen, scheepswerven en scheepsontwerpers aan om eerst een onafhankelijke EproTwin ontwerpscan te laten uitvoeren en dat pakket in te dienen ter goedkeuring. “Keuringsinstanties zullen onze rapportage vanwege de internationale erkenning van het platform sneller accepteren waardoor het hele ontwerp in één keer wordt goedgekeurd. Daarmee kun je een hoop kosten besparen.”

Voordelen EproTwin voor de maritieme en offshore sector
EproTwin biedt drie belangrijke voordelen:
1. Hogere betrouwbaarheid van de elektrische installaties.

2. Meer veiligheid aan boord. Met UET worden ongelukken door ontwerpfouten voorkomen.

3. Significante kostenbesparing.

Ontwerpverificatie levert verderop in het ontwerp- en bouwtraject grote besparingen op omdat de diepgaande ontwerpcontrole al in de beginfase plaatsvindt. Daarmee kunnen faalkosten tijdens de bouw, inbedrijfstelling, bedrijfsvoering en onderhoud worden voorkomen. Als je de potentiële schade vergelijkt met de kosten van een EproTwin UET scan dan is de keuze gauw gemaakt.

Snel duidelijkheid

De EproTwin service is gebaseerd op data-uitwisseling waardoor de controle op afstand en in de cloud kan plaatsvinden. Het werkt snel, digitaal en is accuraat. “De klant stuurt ons via een beveiligde verbinding of met encryptie de elektrische installatieschema‘s en datasheets van de componenten (bestaand of nieuw te bouwen). De ontwerpcontrole kan volledig digitaal op afstand worden afgehandeld. Dankzij onze ervaring met de geavanceerde Digital Twin software kunnen we het ontwerp van elektrische installaties snel en realistisch in een virtuele wereld nabouwen en automatisch doorlichten.” Een schip doorlichten kost een paar dagen tot een week tijd. Afhankelijk van het type schip en de grootte van de elektrische installatie. “Binnen een paar dagen weten we of de installatie veilig en betrouwbaar zal zijn, nog voor deze wordt gebouwd. Gaat het over een ontwerpverificatie van een bestaande installatie, dan zullen we bij het detecteren van een gevaarlijk situatie direct de installatieverantwoordelijke waarschuwen, zodat er actie kan worden ondernomen.”

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met Eprocon via onze contact pagina op www.eprocon.nl of stuur een mail naar info@eprocon.nl.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord