Kennisplatform voor het noorden

Nieuw Groninger familieverhaal over het slavernijverleden in het Tschumipaviljoen

Geplaatst op 19 januari 2022
Nieuw Groninger familieverhaal over het slavernijverleden in het Tschumipaviljoen

Een nieuw familieverhaal staat sinds kort centraal in het Tschumipaviljoen aan het Groninger Hereplein. Stadjer Theo Rellum (1935) vertelt over zijn bijzondere familie, een geschiedenis die start in de negentiende eeuw in Suriname en via Indonesië eindigt in Nederland. Stadsdichter Myron Hamming schreef geïnspireerd door zijn verhaal een gedicht; het lichtkunstwerk van Lambert Kamps toont hieruit vanaf zonsondergang betekenisvolle woorden. Een QR-code bij het kunstwerk leidt bezoekers naar een audiofragment waarin de stadsdichter zijn gedicht voordraagt en naar het familieverhaal van de familie Rellum.

“Onze achternaam Rellum is een overblijfsel van het slavernijverleden. Als de slavernij in 1863 wordt afgeschaft in Suriname, moeten alle tot slaaf gemaakte mensen een achternaam krijgen. Vermoedelijk draait de plantagebeheerder Muller zijn eigen naam gewoon om en geeft die vervolgens aan mijn betovergrootmoeder”, vertelt de 86-jarige Theo Rellum. Zijn volledige familieverhaal is hier te lezen.

DichtLicht op het verleden

Kunstpunt Groningen presenteert deze winter een bijzondere versie van de installatie DichtLicht van Lambert Kamps in het glazen paviljoen op het Hereplein. DichtLicht op het verleden deelt persoonlijke verhalen van Groningers over de doorwerking van het slavernijverleden in hun (familie)leven. Iedere twee weken wisselen de gedichten elkaar af. Tot 18 maart worden er nog verhalen verteld uit een Caribische, Molukse en Javaanse familiegeschiedenis. Kunstpunt startte de presentatiereeks met een proloog gebaseerd op Myron Hammings eigen familieverhaal.

DichtLicht van kunstenaar Lambert Kamps (1974) is een installatie die met verlichtingsbuizen woorden ‘schrijft’. De lampen schuiven langzaam in en uit gesloten kokers. Op deze manier worden woorden uit de gedichten van Myron Hamming verbeeld. Lambert Kamps is kunstenaar en ontwerper te Groningen. Zijn werk bevindt zich op het grensvlak van kunst, architectuur en design.

Vooronderzoek monument slavernijverleden

DichtLicht op het verleden is de eerste publieke uiting van een vooronderzoek naar hoe met beeldende kunst de gedeelde geschiedenis van ons slavernijverleden zichtbaar kan worden gemaakt in de openbare ruimte. Het onderzoek richt zich specifiek op een nog op te richten monument ter herdenking van het Trans-Atlantische en Aziatische slavernijverleden van Groningen, op een betekenisvolle plek in de openbare ruimte. Kunstpunt voert dit onderzoek uit in opdracht van de gemeente Groningen en in samenwerking met stichting Noaberschap en andere betrokken organisaties en personen. Kunstpunt en Lambert Kamps hebben het kunstproject DichtLicht op het verleden ontwikkeld om bij te dragen aan het collectieve bewustzijn met betrekking tot dit onderwerp.

In onderstaande video vertellen burgemeester Koen Schuiling, wethouder Glimina Chakor, Roberto Refos van Stichting Noaberschap, Kunstpunt-directeur Paula Lambeck, kunstenaar Lambert Kamps en stadsdichter Myron Hamming over het belang van dit project.

Slavernijverleden

DichtLicht op het verleden sluit aan bij de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed. Musea, erfgoedinstellingen, culturele en educatieve organisaties uit stad en provincie Groningen besteden van 18 februari tot 12 september 2022 aandacht aan het slavernijverleden in Groningen en de doorwerking hiervan op het heden.

Tschumipaviljoen

In het Tschumipaviljoen, gebouwd in 1990 in het kader van de manifestatie What a Wonderful World, worden sinds 1995 jaarlijks verschillende tijdelijke multimedia-projecten in getoond van kunstenaars uit binnen- en buitenland. Door het ontwerp van het paviljoen zijn alle projecten goed zichtbaar voor iedereen die er langs komt of op de bus staat te wachten. Sinds december 2021 wordt het Tschumipaviljoen beheerd door Kunstpunt Groningen.

Meer informatie over DichtLicht op het verleden is te vinden op kunstpuntgroningen.nl/dichtlicht.

Foto: Bjorn Eerkes

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord