Kennisplatform voor het noorden

Maggie’s Center Groningen opent op 2 april

Geplaatst op 28 maart 2024
Maggie’s Center Groningen opent op 2 april

Maggie’s Center Groningen opent op 2 april a.s. haar deuren voor bezoekers op het terrein van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Maggie’s Center Groningen is het eerste Maggie’s Center van Nederland en heeft als werkgebied de drie noordelijke provincies. Maggie’s steunt iedereen bij kanker en biedt kosteloos professionele, laagdrempelige en praktische ondersteuning in een huiselijke en helende omgeving.

Vanaf 2 april kunnen bezoekers van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00 zonder afspraak bij Maggie’s terecht voor een integraal aanbod van psychosociale hulp en ondersteuning door professionals op het gebied van kanker. Maggie’s biedt haar ondersteuning als aanvulling op de medische zorg. “Het doel van Maggie’s is aanvullend te zijn op de bestaande zorg en de verbinding te leggen met professionals en instanties uit de omgeving, afhankelijk van de vraag van de bezoeker”, aldus Anneke Tjassing, Centrumdirecteur van Maggie’s Groningen. “We kijken ernaar uit om met alle lokale partijen samen te werken en samen een positief verschil te maken.”

Wat is Maggie’s?

Maggie’s is een plek waar iedereen die geraakt is door kanker kosteloos terecht kan. De gevolgen van kanker hebben grote invloed op de kwaliteit van het leven, niet alleen voor patiënten, maar ook voor hun partners, familie, kinderen, vrienden, en bijvoorbeeld kennissen, collega’s, werkgevers en leraren. Zowel tijdens de ziekteperiode als daarna is ondersteuning gewenst. Denk hierbij aan psychosociale ondersteuning, maar ook aan praktische ondersteuning op het gebied van voeding, beweging, werk, financiën en intimiteit. Maggie’s speelt hierop in en geeft mensen de handvaten om een ritme te hervinden en het leven weer te omarmen in een helende omgeving. Marlies Rohmer (architect) en Piet Oudolf (landschapsarchitect) hebben deze omgeving bij Maggie’s gecreëerd. In hun ontwerpen staan de bezoeker en het herstelproces centraal. Stichting Maggie’s Centers Nederland is opgericht als de eerste Nederlandse vestiging van The Maggie Keswick Jencks Cancer Caring Centres Trust in het Verenigd Koninkrijk, dat sinds 1996 bestaat. Naast 27 Maggie’s in het Verenigd Koninkrijk zijn er locaties in Hongkong, Tokio en Barcelona.

Waarom Maggie’s?

1 op de 2 mensen krijgt de diagnose kanker en meer dan 900.000 mensen in Nederland leven momenteel met of na de ziekte (bron: iknl.nl). Het is de verwachting dat zo’n 128.000 mensen in 2024 de diagnose krijgen. Deze cijfers blijven naar verwachting de komende jaren groeien. Hierdoor neemt ook de vraag naar psychosociale en andere ondersteuning toe. 40% daarvan maakt deel uit van de beroepsbevolking en is daarmee relatief jong.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord