Kennisplatform voor het noorden

KI-Agil: de machine repareren voordat ‘ie kapot gaat

Geplaatst op 15 april 2021
KI-Agil: de machine repareren voordat ‘ie kapot gaat

Hanzehogeschool Groningen wil bijdragen aan een gezonde en duurzame samenleving via het kenniscentrum Biobased Economy, waar alle kennis en ervaring op dat gebied bijeenkomt. De hogeschool verricht niet alleen onderzoek naar de toepassing van groene in plaats van fossiele grondstoffen, maar ook naar innovatieve bedrijfsprocessen.

Zo is er het project KI-Agil, waar onderzoekers kijken hoe kleinere bedrijven kunstmatige intelligentie, data en sensortechnologie gestroomlijnd kunnen invoeren. De KI-Agil moet leiden tot een praktisch handboek voor iedereen die slim wil ondernemen en een machine wil repareren voordat hij kapot gaat.

Drie pilots

KI-Agil wordt gefinancierd vanuit het INTERREG-programma en in samenwerking met Hochschule Osnabrück. Programmamanager Joke Bruining, Wynand Alkema (lector Data Science for Life Sciences & Health) en Heinrich Wörtche (lector Sensors and Smart Systems) zijn met een team van experts en studenten bezig met drie pilots in het noorden: “Een industrieel onderhoudsbedrijf, een vastgoedbeheerder en een maritiem bedrijf. Alledrie beschikken zoals zoveel bedrijven over data waar ze voor hun gevoel te weinig mee doen. Wij gaan die data analyseren met behulp van kunstmatige intelligentie en kijken of we op basis daarvan nieuwe diensten en producten kunnen ontwikkelen, of bestaande diensten en producten kunnen verbeteren.”

Repareren

Dat vraagt om een concreet voorbeeld: “Bij het industrieel onderhoudsbedrijf kijken we bijvoorbeeld of we met een combinatie van data die over machines worden bijgehouden en sensoren kunnen voorspellen wanneer een machine kapot gaat. Dan kunnen ze de machine dus repareren voordat hij kapot gaat. Dat is uiteraard interessant voor elke ondernemer die met machines werkt.”

Welke stappen neem je?

Belangrijker nog is te ontdekken hoe kleine bedrijven deze innovaties kunnen integreren in de bedrijfsvoering: “Bij grote bedrijven is het al heel normaal om op deze manier new business te ontwikkelen, maar bij kleinere bedrijven niet. Voor veel ondernemers is het een ingewikkelde materie en ze weten niet waar ze moeten beginnen. Dat zoeken wij uit: hoe pas je het toe, welke stappen neem je, wie is waarvoor verantwoordelijk en hoe zorg je ervoor dat het tot resultaat leidt. Ook kijken we naar ethische en juridische aspecten. We vragen feedback van de ondernemers in de pilots en uiteindelijk leidt dat alles tot een handboek, waarin straks iedere manager kan lezen welke stappen je moet zetten om kunstmatige intelligentie gestroomlijnd in jouw bedrijf in te voeren.”

Ziektes voorspellen

Het belangrijkste doel van het onderzoek is om die informatie en dat handboek beschikbaar te stellen aan de bedrijven die bezig zijn binnen de biobased economy, maar uiteindelijk kunnen ook andere bedrijven en sectoren ervan profiteren. De medische wetenschap bijvoorbeeld, rondom healthy ageing: “Je zou op basis van medische data misschien wel dementie of andere ziektes kunnen voorspellen. Of het verloop van virussen, om een actueel voorbeeld te noemen.”

Klimaatcontrole

Of bijvoorbeeld gebouwmanagement en dan met name klimaatcontrole, eveneens zeer actueel door corona, daar waar veel mensen thuis werken en op kantoor onnodig energie wordt verbruikt: “Je kunt op basis van data en sensoren zien waar en wanneer iemand werkt en licht en verwarming nodig is, en waar niet. Je kunt de luchtkwaliteit meten en voorspellen, en een raam automatisch openen wanneer dat nodig is door een te hoge concentratie CO2, bijvoorbeeld.”

Kortom: toepassingen te over voor de combinatie kunstmatige intelligentie, sensoren en data-analyse. De vraag is alleen: hoe pas je dat als ondernemer een beetje gestroomlijnd toe? Die vraag gaat beantwoord worden, met een handboek dat er naar verwachting over anderhalf jaar ligt.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord