Kennisplatform voor het noorden

Zijlstra Leens Dakwerken & Installaties: ‘Wij doen het net even anders’

Geplaatst op 27 maart 2024
Zijlstra Leens Dakwerken & Installaties ‘Wij doen het net even anders’

Voor zowel dakwerk als installatiewerk wordt Zijlstra uit Leens ingeschakeld, ruwweg in het gebied van Lauwersoog tot en met de Eemshaven. Wie werknemers van het bedrijf treft, valt het wellicht op dat dit positieve mensen betreft, die met plezier hun werk uitvoeren. Dat heeft alles te maken met de manier waarop eigenaar Gert Zijlstra de organisatie heeft ingericht. “Wij doen het net even anders”, bevestigt hij.

Begin 2022 verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie aan de Breekweg in Leens. Hier is volop ruimte om de komende jaren uit te breiden en dat is nodig, want de afgelopen twee jaar verdubbelde Zijlstra het personeelsbestand. Momenteel zijn er twintig mensen aan het werk voor de specialist op het gebied van installatietechniek, dakbedekking en duurzaam verwarmen.  

Alles in en om huis

“We doen alles wat in en om huis moet gebeuren, behalve bouwkundige werkzaamheden”, vertelt Gert. Hij vervolgt: “We hebben eigenlijk twee bedrijven in één: een installatiebedrijf en een dakdekkersbedrijf.” De onderneming bestaat ruim twintig jaar: één van de dakdekkers vernieuwt inmiddels zijn eigen werk. “Mensen beseffen vaak niet hoe oud hun platte dak is en dat het binnen twintig of dertig jaar aan vervanging toe is. Ze merken het soms pas als ze lekkage krijgen”, legt Gert uit. Op het gebied van installatiewerk is verduurzaming de grote trend. Met specialistische kennis van onder andere warmtepompen onderscheidt Zijlstra zich. Er is dan ook volop werk te verzetten in alle vakgebieden die het team beheerst.

De kracht van de monteur

En dat team, daar wil Gert Zijlstra het voornamelijk over hebben. “Klanten mogen er vanuit gaan dat wij de kennis in huis hebben om de werkzaamheden uit te voeren. Dat dat werk met plezier wordt uitgevoerd, komt doordat wij ervoor zorgen dat onze mensen lekker in hun vel zitten. Als zij op de juiste plek zitten, loopt alles soepel. De kracht van ons bedrijf is de kracht van de monteur.” Gert stelt zijn bedrijf bovendien open voor iedereen die gemotiveerd is en het vak wil leren. Zo werkt er bijvoorbeeld een voormalige leraar aardrijkskunde. “Ik kwam hem een paar jaar geleden tegen: hij wilde iets anders en ik heb hem een plek aangeboden. Hij heeft al twee opleidingen bij ons gevolgd en is inmiddels installateur, naar ieders tevredenheid.”

Positieve jongens

Dankzij een stagiaire van Hanzehogeschool Groningen werken de mannen van Zijlstra overigens volledig digitaal, met behulp van tablets. “We hebben alle gegevens van de klant bij de hand, kunnen gemakkelijk informatie aan elkaar doorgeven en weten precies wie waar en waarmee bezig is. Dat heeft toegevoegde waarde voor ons én voor de klanten.” Gert krijgt bovendien vaak complimenten van klanten over zijn werknemers. Niet alleen over het werk dat ze verzetten, maar ook over de manier waarop ze met mensen omgaan. “Het zijn positieve jongens”, knikt Gert trots. “We organiseren ook met regelmaat leuke dingen en uitjes, waarmee we laten zien: wij horen bij elkaar. We zijn zuinig op ze, want onze mensen zijn ons kapitaal.”

De mens staat voorop

Bovendien gaat de organisatie een traject in met een coachingsbureau. “We willen de jongens in hun kracht zetten. Kijken of ze inderdaad op de goede plek zitten en waar hun kwaliteiten liggen. Misschien zijn er wel echte leiders bij, of krijgen ze er energie van om anderen het vak te leren.” Gert is ervan overtuigd dat de resultaten van dit traject zijn vruchten zal afwerpen. “Hoe je in je vel zit werkt door in de manier waarop je je werk uitvoert. Daarom staat bij ons de mens altijd voorop.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord