Kennisplatform voor het noorden

Doordenken geeft MINT Architecten toegevoegde waarde

Geplaatst op 29 juni 2018
Doordenken geeft MINT Architecten toegevoegde waarde

Hoogwaardige architectuur bieden aan professionele opdrachtgevers. Dat doet het in het Groningse Onnen gevestigde bureau van directeur en projectarchitect Dianne Maas-Flim al sinds 2009. Tot voor kort als Flim Architecten, maar nu is de tijd rijp voor een professionaliseringsslag onder een nieuwe naam: MINT Architecten. ,,Wij hebben een groeiambitie, willen grotere opdrachten aankunnen en ook in het noorden van het land een duurzame bijdrage leveren aan de omgeving.”

Van buitenaf is aan niets te zien dat de koepelkerk uit 1953 tegenwoordig dienst doet als woon- en bedrijfsruimte. De transformatie is een prachtig visitekaartje voor MINT Architecten dat maar al te graag oude panden, die hun functie verliezen maar wel worden gewaardeerd, een nieuw leven geeft. ,,Het zegt iets over ons bureau”, vertelt Maas-Flim. ,,Dit pand is ook mijn huis en dat maakt het persoonlijk. Wij zijn een persoonlijk bedrijf en dat stralen we ook uit naar opdrachtgevers. We staan voor betrokkenheid, luisteren goed en vragen kritisch door.”

,,Wij hebben een team met veel ontwerpkracht in huis en zijn goed in conceptmatig denken en verbeelden. We vertalen het eerste idee van opdrachtgevers naar verschillende modellen en werken samen met de opdrachtgever naar een verrassend eindresultaat. Het is maatwerk en de basis van ons werk is het behartigen van de belangen van onze opdrachtgevers waar we graag een duurzame relatie mee aangaan.”

Een specialisme van MINT Architecten is het ontwerpen voor de publieke ruimte zoals dorpshuizen, multifunctionele accommodaties en bibliotheken. ,,Daar hebben we veel ervaring mee. Die ruimtes worden vaak door meerdere gebruikers gedeeld en dat vereist een prettig gebouw waarin alle gebruikers hun wensen vertaald zien.” Een goed voorbeeld is hoe de openbare bibliotheek in de Amsterdamse Molenwijk wordt getransformeerd tot een multifunctionele ruimte. ,,Een transformatie is leuk, omdat het een intelligente strategie vraagt. Je moet kijken naar de bestaande structuur en daar een nieuw programma inpassen. Dat is echt een soort puzzel.”

In het centrum van Enschede werkt MINT Architecten aan verschillende woningbouwprojecten. Zo worden de kantoorpanden van Arke voor sloop behoed en krijgen deze dankzij een transformatie een nieuwe bestemming als woningen. ,,Herbestemming is in de basis duurzaam. Het is boeiend om met respect voor het bestaande de kansen te zien. En in dit geval levert het verrassende woningen op.”

Licht en zicht komen altijd terug in de ontwerpen van MINT Architecten. Lange zichtlijnen en lichte open ruimtes behoren tot de gekoesterde handelsmerken. ,,We houden niet van hokjes”, lacht Maas-Flim. ,,Wij kijken naar de relatie die binnen en buiten met elkaar hebben. Het gaat over ruimtes verbinden.”

Hoewel het architectenbureau veel in het Westen opereert, wil MINT Architecten graag meer aan de slag in het Noorden om ook hier een bijdrage aan de openbare ruimte en de dagelijkse omgeving te leveren. Een bijzonder project waaraan wordt gewerkt, is Boerderij Blaauw. In opdracht van Groningen Seaports krijgt die historische boerderij op Brainwierde Weiwerd een nieuwe multifunctionele bestemming als kenniscentrum en werkplek voor mensen die een relatie hebben met het aangrenzende chemiepark. Duurzaam, open en transparant zijn de sleutelwoorden in het ontwerp dat MINT Architecten maakte.

Maas-Flim noemt het redelijk uniek hoe gedegen en intensief zij met haar team onderzoekt en studeert om tot een ontwerp te komen. ,,Het gaat om het verhaal en het zo goed mogelijk verbeelden daarvan. We krijgen veel complimenten op onze onderbouwing en het tekenwerk. Onze gedreven manier van werken levert uiteindelijk kwaliteit op in het eindresultaat. Daarvoor gaan we graag een stapje verder om het onderste uit de kan te halen. Dat doordenken van ons geeft echt een toegevoegde waarde.”

Delen via

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord