Kennisplatform voor het noorden

De waarde van werk

Geplaatst op 5 februari 2021
De waarde van werk

‘Het was alles of niets,’ vertel je me. Die opmerking komt aan als een mokerslag. ‘Deze baan moest lukken en anders had ik met mezelf afgesproken dat ik ermee zou stoppen … dan zou betaald werk niet voor mij weggelegd zijn.’

Ik voel tranen in mijn ogen als je me dit vertelt. Ik ben geraakt, omdat ik me bedenk hoe belangrijk dit traject voor je is geweest. Hoeveel er voor je op het spel heeft gestaan en hoeveel druk je jezelf hebt opgelegd. Je was zo bang om jezelf en iedereen om je heen weer teleur te stellen dat je de eerste twee maanden niemand had gezegd dat je aan het werk was. ‘Dat verklaart de trillende handen,’ fluistert jouw werkbegeleider na ons gesprek. Je hebt onder eenzame hoogspanning gestaan, want het was “alles of niets”.

“Niets” zou betekenen: een leven zonder werk, zonder collega’s, zonder dromen, zonder certificaten, zonder meedoen. “Alles” zou betekenen: meetellen, leren, ontwikkelen, groeien en vooral trots … trots op jezelf en het voorbeeld dat je nu kunt zijn voor je zoontje.

Op de juiste plek
En je hebt er “alles” van gemaakt. We zijn nu een paar maanden verder en je nieuwe baan bij Binnenwerk(*) voor Staatsbosbeheer past je als een oude jas. Je hebt certificaten behaald en blijkt te bezitten over natuurlijk leiderschap. Collega’s komen graag bij je met vragen en jij ziet dit als een kans om hun te helpen en jezelf te ontwikkelen.

Ik schrik als ik me bedenk hoeveel talent er onontdekt was gebleven als dit was mislukt. Dan had je de handdoek in de ring gegooid en hadden we je moeten missen in dit geweldige team. Een team van in totaal 10 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt met een werkbegeleider die uit het juiste hout is gesneden voor deze taak.

Inclusief Groep
Christèl: ‘Na deze woorden realiseer ik mij weer des te meer hoe belangrijk de inzet van de juiste support en begeleiding is. Dit is wat wij bij Inclusief Groep iedere dag weer doen; denken vanuit kansen en mogelijkheden, mensen het vertrouwen geven en in zichzelf laten geloven. Soms op de achtergrond en de andere keer meer prominent er zijn voor de kandidaat. Door samen met gemeenten en UWV in te zetten op trajecten en jobcoaching, maken we het verschil en zijn we met elkaar van betekenis. Trots op Jurgen, trots op collega jobcoaches en trots op WSP FactorWerk, een samenwerking tussen werkgevers, gemeenten, ROC, UWV en Inclusief Groep!’

Christèl Zeldenrust
Jouw jobcoach van Inclusief Groep

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord