Kennisplatform voor het noorden

Veel beroepen bieden structureel goede kansen op werk in Groningen

Geplaatst op 21 februari 2023
Veel beroepen bieden structureel goede kansen op werk in Groningen

In januari nam het aantal mensen met WW-uitkeringen in de provincie Groningen toe. Dat was vooral het gevolg van seizoenswerkloosheid en het beëindigen van tijdelijke contracten rond de jaarwisseling. De toename van de WW betekent niet dat de gunstige uitgangspositie van werkzoekenden op de arbeidsmarkt ineens voorbij is. Veel beroepen bieden al jarenlang goede kansen op werk en lijken weinig last te hebben van schommelingen in de economie.

Eind januari ontvingen 5.628 inwoners van de provincie Groningen een WW-uitkering. Dat is 1,7% van de Groningse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in januari toe met 275 uitkeringen (+5,1%). Vrijwel ieder jaar neemt het aantal WW-uitkering toe in januari. Dit komt omdat er rond de jaarwisseling veel tijdelijke contracten aflopen. De toename van de WW kwam in januari dan ook voor een belangrijk deel vanuit de uitzendbureaus. Ook is er in de wintermaanden minder werk in sectoren als bouw, horeca, landbouw en groenvoorziening. Ondanks de stijging van de WW in de afgelopen maand, was het aantal WW-uitkeringen eind januari nog fors lager (-11,5%) dan een jaar geleden.

Ook landelijk nam in januari het aantal WW-uitkeringen toe. Eind januari telde Nederland 154.414 WW-uitkeringen (1,6% van de beroepsbevolking). Dat is 3,5% meer dan in december. Vorig jaar telde Nederland in januari 192.951 WW-uitkeringen. Daarmee daalde de WW in Nederland op jaarbasis met 38.537 uitkeringen (-20%). De daling van de WW op jaarbasis is in alle provincies zichtbaar.

Veel beroepen al jarenlang kansrijk

De toename van het aantal mensen met een WW-uitkering in januari betekent amper verlichting voor de krappe arbeidsmarkt. Deze zorgt momenteel voor een recordaantal kansrijke beroepen. Eerder publiceerde UWV landelijke en regionale overzichten van beroepen die goede kansen bieden voor werkzoekenden. UWV heeft nu ook in kaart gebracht welke beroepen structureel kansrijk zijn. Structureel kansrijke beroepen lijken minder last te hebben van schommelingen in de economie en bieden al minimaal 4 jaar onafgebroken kansen voor werkzoekenden. De verwachting is dan ook dat deze beroepen voorlopig kansrijk blijven.

Vooral beroepen in techniek, zorg en ICT bieden structureel goede kansen

In de arbeidsmarktregio Groningen behoren bijna 100 beroepen al minimaal 4 jaar tot de kansrijke beroepen. Landelijk is de lijst met structureel kansrijke beroepen zelfs nog groter, ruim 140. Vooral beroepen in de bouw, industrie en techniek behoren tot de structureel kansrijke beroepen. Denk hierbij aan monteurs industriële machines en installaties, elektriciens, installateurs en monteurs elektrische installaties, (hoofd)operators proces- en levensmiddelenindustrie en productieplanners. De grote uitdagingen rond de energietransitie en de woningmarkt zorgen ervoor dat er in de techniek en bouw ook de komende jaren veel kansrijke beroepen blijven.

De zorg heeft te maken met een toenemende vraag door bevolkingsgroei en vergrijzing. De kansen op werk in de zorg zijn hierdoor al jarenlang goed. In de komende jaren neemt het aantal ouderen snel toe, ook onder medewerkers in de zorg. Dit betekent niet alleen dat de zorgvraag toeneemt, maar ook de vervangingsvraag. De vraag naar verzorgenden IG en verpleegkundige blijft dan ook groot. Naast zorg, techniek en bouw kennen ook de ICT en commerciële diensten kennen veel beroepen die al langere tijd kansrijk zijn, zoals programmeurs / developers ICT en medewerkers klantcontact.

Voor veel van de structureel kansrijke beroepen stonden eind 2022 in Groningen meer dan 100 vacatures open. Van sommige beroepen die landelijk structureel kansrijk zijn, is het aantal vacatures regionaal te klein om de kansrijkheid vast te stellen. Denk bijvoorbeeld aan vacatures voor psychiaters, maar ook aan verf- en lakspuiters en verkeersregelaars. Toch is het zeer aannemelijk dat als zo’n vacature ontstaat, de kans op werk ook in Groningen gunstig is.

Erik Oosterveld, arbeidsmarktadviseur bij UWV: “Door de enorme krapte op de arbeidsmarkt zijn er meer beroepen dan ooit met goede kansen op werk. De oorlog in Oekraïne, hoge energieprijzen, inflatie, koopkrachtverlies en tekorten aan materialen en personeel zorgen momenteel voor onzekere economische vooruitzichten. De verwachting is dat het aantal mensen met een WW-uitkeringen dit jaar toeneemt. Dat betekent niet dat de gunstige positie van werkzoekenden op de arbeidsmarkt dan ineens voorbij is. Voor veel beroepen blijft de kans op werk gunstig. Dat geldt vooral voor beroepen die ook de afgelopen jaren kansrijk waren, zoals in techniek, bouw, zorg en ICT.”

Regionale verschillen

In januari nam de WW toe in alle drie de noordelijke provincies. Ten opzichte van vorig jaar was overal in het Noorden een afname van het aantal WW-uitkeringen te zien.

  • UWV verstrekte eind januari in de provincie Friesland 6.227 WW-uitkeringen; 5,4% meer dan vorige maand. In Friesland was het aantal WW-uitkeringen eind januari 18,3% lager dan vorig jaar.
  • Het aantal WW-uitkeringen in de provincie Drenthe nam in januari met 6,3% toe tot 4.748. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Drenthe sprake van een daling van 18,1%.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord