Kennisplatform voor het noorden

Welke omzet en winstmarges zijn gebruikelijk in de verschillende soorten horeca?

Geplaatst op 13 september 2023
Welke omzet en winstmarges zijn gebruikelijk in de verschillende soorten horeca?

In de horecawereld variëren de winstmarges en omzetcijfers sterk per type onderneming. Van de gezellige buurtkroeg tot het high-end restaurant, elke ondernemingsvorm heeft zijn eigen financiële kenmerken. Maar wat zijn de gemiddelde winstmarges en omzetten die je kunt verwachten in deze diverse branche? Dat is de centrale vraag waar we hier op focussen.

Verschil tussen omzet en winstmarge

Om te beginnen is het belangrijk om onderscheid te maken tussen omzet en winstmarge. De omzet is simpelweg het totale bedrag dat een horecazaak binnenkrijgt, zonder aftrek van kosten. De winstmarge daarentegen, geeft aan hoeveel van die omzet uiteindelijk overblijft na aftrek van alle kosten en belastingen. Dit wordt vaak weergegeven als percentage van de totale omzet.

Fastfoodrestaurants

Fastfoodrestaurants staan bekend om hun relatief hoge omzetten, vooral omdat de kostprijs van de producten laag is en de doorloopsnelheid hoog. Weinig variatie in voorraad betekent bijvoorbeeld een kleine koelkast en hierdoor is er minder ruimte nodig. De winstmarges kunnen hier oplopen tot 10-15%. Maar wees gewaarschuwd, de concurrentie is moordend, en de operationele kosten zoals personeel en huur kunnen ook fors zijn.

Cafés en bars

In de categorie van cafés en bars ligt het doorgaans iets genuanceerder. Het hangt veel af van de locatie en het type klant. Gemiddeld genomen ligt de winstmarge in cafés rond de 5-8%. Omzetcijfers kunnen sterk variëren, vooral in stedelijke gebieden waar de concurrentie en huurprijzen hoog zijn.

High-end restaurants

High-end restaurants kennen over het algemeen lagere winstmarges, vaak tussen de 3-6%. De omzet kan hoog zijn, maar de kosten voor kwaliteitsingrediënten, getraind personeel en sfeervolle inrichting hakken er flink in.

Bistro’s en eetcafés

Bistro’s en eetcafés zitten qua winstmarge vaak tussen fastfoodrestaurants en high-end restaurants in. We hebben het dan over marges tussen de 6-9%. De omzet is vaak stabiel, maar hier spelen zaken als locatie en seizoensgebondenheid een grote rol.

Overige factoren

Naast het type horecazaak zijn er nog tal van andere factoren die de winstmarge en omzet beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de invloed van online reviews, locatie en zelfs het weer. Deze variabelen kunnen je financiële plaatje behoorlijk kleur geven.

Zoals je ziet, zijn de omzet en winstmarges in de horeca erg variabel en sterk afhankelijk van het type zaak dat je runt. Als je begrijpt wat de gemiddelde cijfers zijn in jouw segment, ben je beter in staat om realistische financiële verwachtingen te stellen. Daarmee kunnen we concluderen dat het kennen van de gangbare omzet- en winstgetallen in je horecasector niet alleen wenselijk maar ook bijna noodzakelijk is om een succesvolle zaak te runnen. Het biedt je namelijk een financieel kompas in een branche die bekend staat om zijn fluctuaties.

Delen via

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord