Kennisplatform voor het noorden

We the North steunt noordelijke filmsector met € 200.000

Geplaatst op 24 februari 2023
We the North steunt noordelijke filmsector met € 200.000

De noordelijke cultuurregio We the North stelt € 200.000 beschikbaar voor de filmsector in Noord-Nederland. Met de subsidie krijgen talenten de kans zich te ontwikkelen via training en begeleiding. Ook is er geld voor de oprichting van Filmpact Noord, een netwerk voor filmmakers in de regio. 

Filmpact Noord gaat 90 talenten en professionals uit de drie noordelijke provincies trainen. Deelnemers doen praktische ervaring op door mee te werken aan drie korte films en één middellange film. De training en begeleiding gebeurt binnen het project ‘Het Beloofde Land’, dat mede ondersteund wordt door het Filmfonds. Talentvolle beginnende filmmakers krijgen hierbij de mogelijkheid om samen met ervaren professionals in de praktijk te leren. 

Jonge filmmakers

Gedeputeerde Cultuur Mirjam Wulfse: “Als vier steden en drie provincies werken we samen om de culturele netwerken tot bloei te laten komen. Filmpact Noord is iets nieuws. Voor jonge talentvolle filmmakers is het belangrijk dat zij onderdeel kunnen zijn van een netwerk dat hen ondersteunt bij de professionele ontwikkeling. Dat kan door ontmoetingen, trainingen, aansluiting bij nationale en internationale netwerken en door het creëren van meer mogelijkheden om hun werk te vertonen.”

Economische kansen

Het ontwikkelen en volwassen maken van de filmsector in Noord-Nederland biedt economische kansen aan de regio. Er is onder andere vanuit streamingplatforms een toenemende vraag naar grotere (regionale) producties. Een sterkere filmsector geeft ook meer mogelijkheden om in aanmerking te komen voor financiering uit landelijke fondsen en regelingen. Bij het Rijk en het Filmfonds is toenemende bereidheid om fondsen beschikbaar te stellen voor filmmakers in Noord-Nederland.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord