Kennisplatform voor het noorden

Stadsschouwburg De Harmonie opnieuw ‘het meest gastvrije theater van Nederland’

Geplaatst op 6 september 2019
Stadsschouwburg De Harmonie opnieuw 'het meest gastvrije theater van Nederland'

De Roel Oostraprijs voor het meest gastvrije theater van Nederland gaat opnieuw naar Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Het is voor het eerst dat een theater de prijs tweemaal op rij wint. “Of het nou een bekende of minder bekende artiest is, iedereen wordt evenveel hartelijkheid ontvangen”, zegt Jurre Schreuder (voorzitter van de Kunstenbond). De prijs komt voort uit de waardering van artiesten, theatermakers, acteurs, dansers, regisseurs en andere ‘kunstcreatieven’.

Tijdens het Nederlands Theater Festival in Internationaal Theater Amsterdam (ITA) is de prijs donderdag uitgereikt door cabaretier Ronald Snijders, in aanwezigheid van o.a. actrice Anna Drijver. “De Harmonie heeft opnieuw hard z’n best gedaan om iedereen goed te ontvangen”, zegt Jurre Schreuder. “Het teamwork valt op. De mensen achter de balie, in de horeca, de directeur, de technicus: echt iedereen helpt mee met de gastvrijheid.” Directeur Marijke van der Woude is opgetogen over de erkenning die De Harmonie mag ontvangen: “De eerste keer een degelijke prijs ontvangen is natuurlijk al heel bijzonder, maar om de landelijke erkenning als boegbeeld in Leeuwarden twee keer achter elkaar te krijgen is echt fantastisch. Prachtig om het nieuwe theaterseizoen zo te kunnen beginnen.“

De gastvrijheidsprijs is vernoemd naar Roel Oostra, bekend om zijn gastvrijheid als directeur van de Lawei. Hij had oog voor de ‘primaire’ behoefte van de artiest en bezoeker en was altijd zeer attent. Deze eer komt nu De Harmonie opnieuw toe. Initiatiefnemer van de Roel Oostraprijs is de Kunstenbond. De stemmers zijn de Nederlandse acteurs aangesloten bij ACT- acteursbelangen,  leden (muzikanten en podiumkunstenaars) van de Ntb (Nederlandse Toonkunstenaarsbond) en leden van de Kunstenbond.

Het bronzen beeld ‘Lichtvoetig’, dat bij de uitreiking door De Harmonie voor de tweede keer in ontvangst is genomen, is gemaakt door kunstenares Helga Kock Am Brink. Het beeld staat in originele versie van 3 meter hoog, in de Engelse tuin in Oldenzaal.

Winnaars Roel Oostraprijs tot nu toe zijn: Toneelschuur Haarlem 2014, Theater Rasa 2015, Theater Concordia Enschede 2016, Parktheater Eindhoven 2017, Stadsschouwburg De Harmonie 2018 en 2019.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord