Kennisplatform voor het noorden

SKSG blaast 120 kaarsjes uit

Geplaatst op 28 maart 2022
SKSG blaast 120 kaarsjes uit

Op 1 april 2022 bestaat SKSG 120 jaar. Ooit is SKSG gestart als kinderbewaarplaats, voor jonge kinderen uit arme gezinnen. De eerste stappen richting het huidige SKSG werden al gezet in 1901, en de eerste locatie van de bewaarplaats opende zijn deuren op 1 april 1902 op de plek waar nu het cultuurcentrum De Oosterpoort staat. In al die jaren is er natuurlijk heel veel gebeurd binnen de kinderopvang. Wat niet is veranderd, is onze missie: het vanuit een maatschappelijke taak waarborgen en continu verbeteren van veilige, verantwoorde en veelvormige kindontwikkeling.

Het doel van de vereniging die in die tijd ontstond was “Aan de eischen der gezondheidsverklaring voldoende, gebouwen in te richten geschikt om kinderen ter verzorging op te nemen. Aan de daarin verblijvende kinderen eene liefderijke behandeling en zoveel mogelijk een aanvankelijke ontwikkeling te geven”. Het bijdragen aan ontwikkeling zit al 120 jaar in onze genen.

Een feest voor iedereen

De respectabele leeftijd van 120 jaar zou SKSG nooit gehaald hebben zonder de tomeloze inzet en betrokkenheid van ouders, verzorgers, kinderen, collega’s en maatschappelijke partners. Als dank voor hun inzet, staan onze locaties de komende weken in het teken van ons jubileum. Troubadours Lennaert Roos en Tijl Damen trappen de feestelijkheden af met muzikale voorstellingen op de peutergroepen. Samen met zijn pop ‘Bennie Anders’ gaat buikspreker Lennaert Roos – geheel duurzaam – op de elektrische bakfiets op tournee langs onze locaties. Zijn tour wordt afgewisseld met theatermaker Tijl Damen. Op de babygroepen mogen de pedagogisch medewerkers een mooi cadeau uitzoeken dat geheel aansluit op de ontwikkelingsgebieden van de allerjongsten. In mei zijn de kinderen bij de gastouders aan de beurt voor een muzikaal feestje dat verzorgd wordt door Groninger muzikant Michiel Megens.

Op de BSO’s wordt letterlijk uitgepakt: alle locaties ontvangen de ‘Hello SKSG’ box. Deze doos zit vol met materialen om de tofste activiteiten te ondernemen. Je kunt hierbij denken aan het bouwen van een piano van ijsstokjes of het uitzetten van een eigen spion-parcours. Met verschillende sjablonen toveren kinderen oude dozen om tot legohoofd, riddermaskers of leeuwenkop. Kinderen worden zo uitgedaagd op creatief, wetenschappelijk, sportief en persoonlijk vlak.

Van bewaarplaats tot kinderdagopvang: de geschiedenis van SKSG in een notendop

In een dikke eeuw is SKSG uitgegroeid tot een maatschappelijke kinderopvang organisatie met meer dan 100 locaties en meer dan 50 gastouders. Dagelijks dragen een kleine duizend pedagogisch professionals bij aan de ontwikkeling van kinderen en zetten zij zich in voor gelijke kansen voor álle kinderen. Zo’n zevenduizend kinderen in de gemeente en Groningen en het Westerkwartier krijgen hier wekelijks de kans om zich optimaal te ontwikkelen.

Foto: Crèche in de G Appelstraat. Bron: P. Kramer, Groninger archieven

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord