Roelofs na 60 jaar een toonaangevende infraspecialist

30 juni 2020 Economie

Op 1 juli is het exact 60 jaar geleden dat Herman Roelofs in Den Ham de basis heeft gelegd voor wat nu een toonaangevende infraspecialist in geheel Nederland is geworden. Het van oorsprong Twentse bedrijf heeft een spectaculaire groei doorgemaakt en staat als nummer 28 genoteerd in de top-50 van ingenieursbureaus in ons land. “Wanneer je het alleen over infra hebt, behoren we zeker tot de top-10 en misschien wel bij de grootste vijf qua omzet en volume”, concludeert de huidige algemeen directeur Gerard Hoiting.

Hoiting volgde vijf jaar geleden de met pensioen vertrokken Arend Ringenier op en werd daarmee de tweede statutair directeur in het familiebedrijf, waarvan oprichter Herman Roelofs in 2000 afscheid nam. Sinds 2015 bestaat de directie verder uit Marcel Grit (commercieel directeur) en Stephen Haverkamp (directeur bedrijfsvoering).
Op 1 juli 1960 begon Herman Roelofs met één vrachtauto zand te vervoeren en dat allemaal voor eigen rekening en risico.  ‘Kiek’n wat ’t wordt’ werd  al snel meer. Hij droomde van iets moois en dat kwam uit. Deze oorspronkelijke zandtransporteur, die inmiddels de leeftijd van 87 jaar heeft bereikt, wist in zijn tijd en op zijn wijze de medewerkers met enthousiasme en betrokkenheid te inspireren in de weg naar een allround kwaliteitsinfrabedrijf. Met als mijlpaal het feit, dat Roelofs in 1991 als eerste wegenbouwer in Nederland ISO 9001 gecertificeerd was! Hiermee was Roelofs zijn tijd al ver vooruit. Zijn insteek was het bedrijf zich voortdurend te willen ontwikkelen als koploper in de infra. Na ISO kwam, midden 90’er jaren, Total Quality (voorloper van de huidige aantoonbaarheid in projecten) en in 2007 Duurzaamheid en omgeving.

Inspiratie

Historisch zijn de woorden van Herman Roelofs: ‘Wat kunnen we morgen beter doen’. Die vormen nog steeds de inspiratie voor het team van Roelofs, dat inmiddels uit 280 medewerkers bestaat.  Zij zijn behalve in de hoofdvestiging in Den Ham op nog eens zeven andere locaties – verspreid over het land – actief met projecten van uiteenlopende aard. Waarbij ze steeds vernieuwen en anticiperen op ontwikkelingen in deze snel veranderende wereld. Roelofs wil immers een vertrouwde partner zijn bij de (her)inrichting van de openbare ruimte, die toekomstbestendig en een fijne plek voor de eindgebruiker moet zijn.

Hoiting: “Dat vraagt om vakmanschap en vertrouwen. We geven vorm aan het combineren van natuur, economie, milieu, slimme technologieën, onderwijs en menselijke waarden. Eigenlijk werken we elke dag vol trots aan een betere wereld van morgen. Ons streven is erop gericht om als bedrijf in 2030 al volledig klimaatneutraal zijn, 20 jaar eerder dan de rest van Nederland.”

Roelofs is actief op terreinen als gebiedsontwikkeling, mobiliteit, water, riolering en ecologie, energie en milieu, verharding en techniek, beheer en onderhoud en grondstoffen. “Specialistische clusters, die we zelfstandig maar het liefst in combinatie inzetten, waarbij een project moet voldoen aan vooruit vastgestelde duurzame en toekomstbestendige voorwaarden”, geeft Hoiting aan.

Roelofs wil nadrukkelijk ‘meer waarde aan ruimte’ en dat samen creëren, opdat alle partijen zich kunnen vinden in doelstelling en eindresultaat. “We geloven heilig in een andere manier om met elkaar samen te werken en willen graag kennis delen”, benadrukt Hoiting.  De laatste tijd is met name het ‘bouwteam’ een succesvolle vorm van samenwerking gebleken. Hoiting legt uit: “We hebben ons hiervoor al jarenlang in gezet. Voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer levert dit veel voordelen op. Het zou jammer zijn, wanneer door de huidige problematiek hiervan wordt afgestapt en opdrachtgevers weer voor de traditionele aanbestedingen gaan kiezen, waarbij de laagste prijs doorslaggevend is. Juist samenwerking in een bouwteam is zeer geschikt om aspecten als stikstof, CO2, energietransitie en lokale werkgelegenheid adequaat aan te pakken.”

Afspraak is afspraak

“Onze aanpak en bedrijfscultuur verschaffen ons mogelijkheden in de markt, die wij natuurlijk heel goed kennen en waarin onze gemotiveerde medewerkers zich helemaal thuis voelen. Daar ligt onze kracht en in de genen van onze mensen zie ik de beleving van Herman Roelofs terug. Als je op pad ging om te onderhandelen over bijvoorbeeld het asfalteren van een weg, zei hij altijd: vraag dan ook even of het met de riolering allemaal nog wel goed zit. Je bent er toch….’”

Een ander uitgangspunt bij Roelofs is, dat te allen tijde ‘afspraak is afspraak’ geldt en wordt nageleefd. Hoiting: “We zijn transparant en duidelijk naar onze relaties, met wie wij een hechte band hebben en willen behouden. Onze jonge en enthousiaste club gelooft in de filosofie van Roelofs en straalt dat ook uit.”

‘Mooie toekomst’

Hoewel het allemaal steeds complexer wordt, ziet en verwacht Gerard Hoiting ‘een hele mooie toekomst, die we met elkaar met vertrouwen tegemoet kunnen zien.’ Dus is zijn advies aan overheden: blijf initiëren en investeren in projecten en stimuleer daarbij innovatie, klimaatadaptatie, energietransitie, circulair bouwen en denk op lange termijn en continuïteit.
Hoiting: “Wij en onze partners zijn er klaar voor. We blijven werken volgens de woorden van Herman Roelofs, ‘wat kunnen we morgen beter doen’. En dat is in de gegeven omstandigheden het meest verstandig.”

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord