Kennisplatform voor het noorden

Roelofs: de slimme weg naar de toekomst

Geplaatst op 15 juli 2021
Roelofs: de slimme weg naar de toekomst

Wat kunnen we morgen beter doen? Het credo waarmee oprichter Herman Roelofs sinds 1960 vanuit Den Ham letterlijk en figuurlijk aan de weg timmert, blijft hoog in het vaandel van de toonaangevende infraspecialist. De 280 medewerkers van Roelofs houden zich vanuit de negen vestigingen – en evenveel zandwinlocaties in het land – dagelijks bezig met het Nederland van de toekomst. Ook samen met andere partijen die actief zijn op het gebied van ruimte, infra en klimaat. Projecten waarin samen wordt gewerkt aan een slimme weg naar de toekomst. Een toekomst met meerwaarde.

De inmiddels 88-jarige Herman Roelofs staat zelf al een tijdje niet meer aan het roer, maar de huidige driekoppige directie doet dat met evenveel inzet en gedrevenheid. Als we met Gerard Hoiting, Stephen Haverkamp en Marcel Grit om de tafel zitten, in het nieuwe hoofdkantoor aan de Kroezenhoek 8 in Den Ham, hebben we het vooral over een duurzame toekomst. Al is de inmiddels 61-jarige historie van het bedrijf net zo boeiend. Maar zoals iedere medewerker van Roelofs zich dagelijks afvraagt ‘Wat kunnen we morgen beter doen?’, zo vertelt de directie liever hoe ze het morgen daadwerkelijk beter gaan doen. Want er is genoeg te doen.

Klimaatneutraal

“We staan met z’n allen voor grote uitdagingen: de energietransitie, de bouwagenda en duurzaamheid. De samenleving moet in 2050 klimaatneutraal zijn. Wij werken daar graag aan mee en geven zelf het goede voorbeeld met onze ambitie om als organisatie al in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn. Dat gaan we zeker halen, als het meezit nog eerder, zelfs.”

Het bedrijf loopt altijd al voorop in maatschappelijke en economische ontwikkelingen. In 1991 was het als eerste wegenbouwer in Nederland ISO 9001 gecertificeerd. En na ISO kwam, midden negentiger jaren, Total Quality Management (voorloper van de huidige aantoonbaarheid in projecten).

Roelofs is actief op terreinen als gebiedsontwikkeling, mobiliteit, water, riolering en ecologie, energie en milieu, verharding en techniek, beheer en onderhoud en grondstoffen. “Specialistische clusters, die we zelfstandig maar het liefst in combinatie inzetten, waarbij een project moet voldoen aan vooruit vastgestelde duurzame en toekomstbestendige voorwaarden.” Waarbij ze steeds vernieuwen en anticiperen op ontwikkelingen in deze snel veranderende wereld.

Bouwteams

In toenemende mate gebeurt dat samen met andere partijen binnen bouwteams. “We hebben ons hiervoor al jarenlang ingezet. Voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer levert dit veel voordelen op. Het zou jammer zijn wanneer door de huidige problematiek hiervan wordt afgestapt en opdrachtgevers weer voor de traditionele aanbestedingen gaan kiezen, waarbij de laagste prijs doorslaggevend is. Juist samenwerking in een bouwteam is zeer geschikt om aspecten als stikstof, CO2, energietransitie en lokale werkgelegenheid adequaat aan te pakken.”

Eeserwold

Een goed voorbeeld van dat laatste is het nieuwe bedrijvenpark Eeserwold aan de A32 bij Steenwijk. Het park is duurzaam in de breedste zin van het woord. Ook het aangrenzende Eesermeer wordt benut: de bedrijfspanden zijn aangesloten op het koelwatersysteem Lake Sourced Cooling, waarbij gebruik wordt gemaakt van het koele diepe water in het meer. Het systeem is ontwikkeld door URCool (spreek uit als You are Cool), een innovatieve joint venture van Unica Installatiegroep en Roelofs.

Momenteel onderzoekt een consortium, waarin Roelofs met verschillende partners samenwerkt, de mogelijkheden voor de productie van waterstof op Eeserwold, als toepassing voor mobiliteit en bedrijven. Daarmee helpen Roelofs en de andere partners in het project het bedrijfsleven om klimaatdoelstellingen te bereiken.

Dubbelfunctie

Een ander interessant project is het opwekken van zonnestroom op de zandwinplas in Tynaarlo. Roelofs heeft samen met GroenLeven de locatie een dubbelfunctie gegeven met de realisatie van het grootste drijvende zonnepark van Nederland (ruim tien hectare). Met dit project -evenals een vergelijkbaar project bij Sekdoorn in Zwolle- heeft Roelofs een belangrijke stap gezet richting CO2-neutrale productie van zand en het klimaatneutraal zijn in 2030, in combinatie met slimme toepassingen, door een dubbelfunctie aan de locatie te geven. “We hebben in Nederland beperkte ruimte, laten we de ruimte dan ook zo goed mogelijk benutten.”

Roelofs Academy

Veel van de slimme vondsten komen voort uit de Roelofs Academy in Den Ham. Hier verzorgen de medewerkers zelf opleidingen en workshops waarin kennis wordt gedeeld, zowel intern als extern. Waarbij ook studenten worden betrokken, voor een goede kruisbestuiving. “We geloven in transparantie en het delen van kennis. En in ondernemerschap binnen de organisatie. We leren van elkaar en van wat we doen, om dat in te zetten om het morgen nog beter te doen.” Inmiddels heeft deze focus op kennis er toe geleid dat Roelofs zich heeft ontwikkeld tot een gerespecteerde kennispartner in de gebiedsinfra; het ingenieursbureau binnen het bedrijf telt inmiddels 120 fte.

3D en VR
Uit de Roelofs Academy is onder meer het Roelofs Design Lab voortgekomen, waarin wordt gewerkt met 3D-demo’s en Virtual Reality. Daarmee kunnen opdrachtgevers en andere betrokkenen vooraf zien wat de impact van een project is op de omgeving, met een VR-bril met hoge resolutie beelden die 360 graden kan draaien. In het verlengde hiervan is Infrafocus ontwikkeld, waarbij data van bestaande situaties kan worden gekoppeld aan hoge resolutie beelden, 360 graden camera, laser en grondradar. “Daarmee kun je letterlijk zien wat de toestand is van je terrein, kunstwerk en/of weg. Ook ondergronds. Risicogestuurd plannen, uitvoeren, beheren en onderhouden wordt hiermee een stuk eenvoudiger en efficiënter.”

Drone

Nog zo’n slimme toepassing is Data from sky, waarbij een drone wordt ingezet om verkeerssituaties in kaart te brengen, als alternatief voor de lussen in de weg. “Het is niet alleen efficiënter, maar je ziet ook veel meer. Het rijgedrag, bijvoorbeeld. Daardoor kun je beter anticiperen op de juiste oplossingen.”

Infralab

Last but not least is in Den Ham op basis van kennis en ervaring hèt infralab van Noordoost-Nederland ontstaan, voor alle klanten. Met dertien accreditaties voor de juiste beoordeling van kwaliteit en betrouwbaarheid van onder andere asfalttoepassingen, binnen strenge normen. Waarbij het geen betoog hoeft dat ook hier onderzoek wordt verricht naar slimme toepassingen voor een duurzame toekomst, bijvoorbeeld de toepassing van biobased asfalt. Hier wordt letterlijk gewerkt aan de slimme weg naar de toekomst.

Familiebedrijf

Roelofs is een familiebedrijf dat midden in de samenleving staat. “Werken aan de openbare ruimte betekent voor ons werken aan de toekomst. Wij willen een grote rol van betekenis hebben en toegevoegde waarde leveren bij de ontwikkeling en realisatie van infrastructurele projecten. Wij willen in transparant partnerschap met opdrachtgevers, medewerkers en eindgebruikers werken aan onderscheidende, innovatieve en duurzame oplossingen van de hoogst mogelijke kwaliteit. Hierbij geven we hoge prioriteit aan de waarde voor komende generaties.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord