Kennisplatform voor het noorden

Op zoek naar je Molukse familiegeschiedenis in Drents Museum

Geplaatst op 29 maart 2023
Op zoek naar je Molukse familiegeschiedenis in Drents Museum

De geschiedenis van Molukkers in Nederland kent vele bijzondere en indrukwekkende verhalen. Heb je Molukse roots, ben je tussen de 15 en 35 jaar en wil je samen met andere jongeren op zoek naar de verhalen uit jouw familiegeschiedenis? Geef je dan op voor Tracing Your Roots – Molukse editie. Tijdens Menyala – De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe bieden het Drents Museum en Stichting VerhalenOverLeven jongeren de mogelijkheid om een persoonlijke zoektocht naar hun wortels te starten. 

Vanaf 16 april 2023 presenteert het Drents Museum de tentoonstelling Menyala – De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe. De tentoonstelling is een co-creatie tussen het museum en zeven jongeren met Molukse roots in Drenthe (de werkgroep Menyala) en toont de resultaten van hun zoektocht naar bijzondere verhalen. Aan de hand van precies honderd objecten mét verhalen ontdekt de bezoeker waarom de Molukkers naar Drenthe kwamen, wat hun dromen en ambities waren en hoe ze hun weg in Nederland vonden.   

Buitengewone verhalen 

 Er zijn natuurlijk nog veel meer buitengewone verhalen te vertellen! Tijdens het programma Tracing Your Roots ga je op zoektocht naar jouw roots. Onder begeleiding van Yvette Kopijn (Stichting VerhalenOverLeven) en co-host Demi Terinathe duik je in jouw familiegeschiedenis, leer je stamboomonderzoek doen en (groot)ouders interviewen. Je graaft in het verleden, maar wel met het oog op de toekomst. Als je weet waar je vandaan komt, weet je immers ook beter wie je bent en wie je wilt worden! Tenslotte leer je zelf een museumtekst schrijven: de mooiste verhalen krijgen een plekje op de website van het Drents Museum!  

Demi Terinathe (lid werkgroep Menyala, oud-deelnemer en co-host van Tracing Your Roots):  “Ik vond het erg interessant om de geschiedenis in te duiken. Wel spannend, aangezien ik toch wel een zekere kwetsbaarheid van mensen vroeg. De ander moet wel bereid zijn zich open te stellen en ik moet het durven om soms moeilijke vragen te stellen. Dankzij dit project heb ik niet alleen veel nieuwe kennis opgedaan, ik ben vooral veel mooie gesprekken en verhalen rijker. Verhalen die belangrijk zijn om te blijven vertellen.” 

Doe mee

De aftrap vindt plaats op zaterdag 22 april in het Drents Museum. Op deze middag leer je in verschillende workshops en gastlessen hoe je je stamboom kunt uitzoeken en hoe je met jouw familie in gesprek kunt gaan over je familiegeschiedenis. In de weken erna doe je nader onderzoek naar een van jouw voorouders en ga je op zoek naar een bijzonder voorwerp in de familie en het verhaal erachter. We sluiten af met een Moluks Familiefestival op 18 juni. Het programma bestaat uit vier cursusmomenten die deels in het museum en deels online (in de avonduren) plaatsvinden.

Foto: Tracing Your Roots

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord