Kennisplatform voor het noorden

Bekijk Menyala online op website Drents Museum

Geplaatst op 23 april 2024
Bekijk Menyala online op website Drents Museum

Precies een jaar na de opening van de tentoonstelling in het museum is Menyala – De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe nu digitaal op de website van het Drents Museum te bekijken. Via de pagina DM thuis kunnen websitebezoekers een deel van de activiteiten en tentoonstellingen van het museum online zien, doen of beluisteren. Door de tentoonstelling digitaal te presenteren maakt het Drents Museum Menyala toegankelijk voor iedereen. Menyala Online is gratis te bekijken via menyala.drentsmuseum.nl of via de pagina DM thuis op de website van het Drents Museum.

De geschiedenis van de Molukkers in Nederland is onlosmakelijk verbonden met Drenthe. Met Menyala is de langgekoesterde wens van het museum om aandacht te besteden aan de verhalen van Molukkers in de provincie Drenthe in vervulling gegaan. De online tentoonstelling is hier een blijvende herinnering aan. De digitalisering van Menyala maakt de tentoonstelling nu voor iedereen toegankelijk en geeft de mogelijkheid de verhalen over de buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe te blijven vertellen. Het is de eerste tijdelijke tentoonstelling die het museum volledig heeft gedigitaliseerd.

Digitalisering

Websitebezoekers lopen door de verschillende ruimtes door op witte cirkels op de vloer te klikken, zij bekijken de vitrines, historische beelden en kunnen op objecten klikken om meer informatie te krijgen. Tijdens het online bezoek zijn citaten en Spoken Word van de werkgroep Menyala te zien en te horen. Ook de bovenverdieping is gedigitaliseerd. Hier bekijken bezoekers videoportretten of lezen zij een aantal reacties van de reactiemuur.

Menyala

Van 16 april tot en met 1 oktober 2023 was in het Drents Museum in Assen de tentoonstelling Menyala – De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe te zien. Na de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië komen grote groepen Molukkers naar Nederland. Van de bijna 13.000 Molukkers die in 1951 aankomen, belanden er zo’n 3.000 in Drenthe. De meesten jong en vol toekomstdromen. De tentoonstelling Menyala – Maleis voor ‘schitteren’ – vertelt aan de hand van honderd voorwerpen, video’s, foto’s en Spoken Word over de pijn en het verdriet, maar ook over de ambities en idealen. Het belicht het gevoelige verleden met de rauwe randen, maar juist ook de passie en veerkracht van de Molukse gemeenschap. Menyala is nu online te bezoeken.

foto: Sake Elzinga

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord