Kennisplatform voor het noorden

Okki Poortvliet wint Drentse Talentprijs Cultuur

Geplaatst op 13 april 2022
Okki Poortvliet wint Drentse Talentprijs Cultuur

Dit jaar ontvangt filmmaker Okki Poortvliet uit Odoorn de Drentse Talentprijs Cultuur. De 23-jarige Okki maakte vorig jaar de documentairefilm IJswee en wordt hiervoor beloond met  2500 euro en een beeld van Els Mondt. De prijs is maandag 11 april voor de twaalfde keer op rij uitgereikt door Stichting Kunst & Cultuur. De organisatie wil met de prijs Drents talent in de schijnwerpers zetten en hen ondersteunen in hun verdere ontwikkeling. Okki Poortvliet was samen met theatermaker David Westera uit Coevorden en beeldend kunstenaar Tienke Zijlstra uit Meppel geselecteerd voor de prijs. De andere twee genomineerden ontvangen elk 500 euro.

Over de film IJswee
De film IJswee vertelt het verhaal van de inwoners van Odoorn met passie voor schaatsen op natuurijs. In de documentaire wordt het gemis van het ontbreken van natuurijs door steeds warmer wordende winters vastgelegd. Het mondiale probleem van de opwarming van de aarde wordt in IJswee op lokaal niveau getoond. De film heeft Okki door middel van crowdfunding gefinancierd.

Een frisse wind

“In de film IJswee creëert Okki Poortvliet een verstilde sfeer waarin oude en nieuwe beelden prachtig gecombineerd worden en speelt ze poëtisch met verschillende disciplines”, schrijft de jury in haar motivering. De jury noemt haar werk esthetisch, kunstzinnig en meent dat ze in haar film goede vondsten heeft met enorme verbeeldingskracht. “Okki brengt een frisse wind en is daarmee de meest bijzondere filmmaker van dit moment in Drenthe”.

De jury is van mening dat de originele vorm van de film met tekeningen en animaties een grote creativiteit laat zien. “Soms kan je trots zijn op iemand die je niet kent. Supertof wat ze doet. Het is bijna jaloersmakend dat ze zo jong al dit niveau bereikt. We hopen dat ze de lat hoog blijft leggen en probeert er daarna overheen te springen”, besluit de jury haar rapport.

De twee andere genomineerden
Theatermaker David Westera uit Coevorden schitterde in 2021 in de productie ‘Peer Gynt (speelt David Westera)’. Hij startte bij het jongerentheater van Garage TDI in Assen en vormt nu met Koen van Seuren het artistieke duo Antiklimax met energiek en persoonlijk theater. Beeldend kunstenaar Tienke Zijlstra uit Meppel maakt enorme tekeningen met daarop vleselijke vormen. Ze wordt steeds vaker uitgenodigd voor exposities. Met de Drentse Talentprijs Cultuur kunnen zowel de genomineerden als de winnaar werken aan verdere ontwikkeling van hun plannen. Eerder werd de prijs uitgereikt aan rockband Blackbriair (2021), celliste Mare Keja (2020), beeldend kunstenaar Anne-Will Lufting (2019) en musicaltalent Willemien Dijkstra (2018).

Foto: K&C

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord