Kennisplatform voor het noorden

Mematec op nieuwe locatie klaar voor groei

Geplaatst op 12 juli 2023
Mematec op nieuwe locatie klaar voor groei

Het was een hectisch jaar voor Mematec in Heerenveen. De snel groeiende metaal- en kunststofspecialist verhuisde in februari van dit jaar naar een splinternieuw bedrijfspand aan de Neptunus 13 op het Internationaal Bedrijvenpark Friesland in Heerenveen. ,,Op deze nieuwe locatie zijn we klaar voor verdere groei”, aldus directeur Egbert van Voorthuizen en zijn bedrijfsleider Marc van der Molen.

In de 25-jarige geschiedenis heeft Mematec een grote ontwikkeling doorgemaakt, zo gaat de heer Van Voorthuizen verder. Het bedrijf begon met de assemblage van schoenreparatiemachines, maar is ondertussen uitgegroeid tot een productiebedrijf met drie specialismen onder één dak: metaalbewerking, kunststofbewerking en machinebouw.

Het snel dalende aantal schoenmakers in de laatste decennia van de vorige eeuw, maakte het voor Mematec noodzakelijk om verder te zoeken naar andere werkzaamheden. ,,In de jaren tachtig waren er nog 12000 schoenmakers, waar je een hakje of een zool kon laten vervangen. In het jaar 2000 was dit aantal gezakt naar 500. Dit maakte dat we meer in eigen beheer wilden gaan produceren.”

Tijdens de zoektocht naar nieuwe bedrijvigheid kwam het toenmalige metaal- en assemblagebedrijf bij een kunststofbedrijf terecht. ,,Er ging een andere wereld voor ons open. We kregen de mogelijkheid het bedrijf over te nemen en vanaf 2008 hebben we ons steeds meer gefocust op kunststof. We groeiden in die tijd zo hard dat we op zoek moesten naar nieuwe bedrijfsruimte. We kwamen in 2012 terecht in een groot pand van een bouwbedrijf in Heerenveen-Zuid, dat we deels konden huren. Deze huur werd echter opgezegd in oktober 2021. Hierdoor hadden we veertien maanden om een ander pand te regelen. We hadden het geluk dat er een optie vrij kwam op een groot stuk grond op het IBF en daar hebben we ons pand laten bouwen.”

Aan het begin van dit jaar kon Mematec het nieuwe pand betrekken. ,,Het was een heel gek jaar. Materialen verdubbelden in prijs en levertijden waren onbekend of onzeker. Zo hebben we de eerste tijd zelfs zonder verwarming gedraaid. De stroomaansluiting is net rond en nu gaat het nog om de puntjes op de i”, gaat Van Voorthuizen verder.

Assemblage

In het nieuwe pand is meer ruimte ingericht voor assemblage. ,,Vanuit de metaal- en kunststofafdeling zijn we eigen toeleverancier van onze assemblage-afdeling, waar alles in elkaar gezet wordt. We hebben een grote spuitcabine aangeschaft, waar we voor-gemonteerde producten kunnen spuiten, waarna ze verder geassembleerd worden. Zo maken we koelunits voor de melkveehouderij en tuinbouw, dakluiken, maar ook de omkasting van 3D printers. Dat laatste product hebben we – samen met de klant – ontwikkeld. De omkasting van de 3D printer maken we van het begin tot het eind in eigen beheer. Met deze printer kunnen onder andere betonnen ornamenten geprint worden, die bijvoorbeeld nodig zijn op de afgebrande Notre Dame in Parijs.”

De komst van de kunststofafdeling, het verder toeleggen op engineering en assemblage heeft, samen met een verjonging van het personeel, gezorgd voor een groeispurt bij Mematec. ,,We zijn veel breder inzetbaar en in veel branches werkzaam. We ontwerpen en maken unieke producten, maar werken ook seriematig. Het personeel is uitwisselbaar tussen de metaal-,  kunststof- en assemblageafdeling. We kunnen snel schakelen, waardoor we binnen twee of drie dagen een order kunnen uitleveren.”

In het nieuwe pand is Mematec klaar voor de toekomst. ,,We hebben hier genoeg mogelijkheden om verder te groeien.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord