Kennisplatform voor het noorden

Lamb Weston: Wereldpartner in duurzame aardappelproducten

Geplaatst op 8 december 2021
Lamb Weston: Wereldpartner in duurzame aardappelproducten

Dit is een prachtig bedrijf om te werken. Ze hoeven het niet te zeggen, ze stralen het uit. Ze, dat zijn Folpert Douma en Gerrald de Vries. Beide procestechnologen bij Lamb Weston / Meijer (LW/M). “Als je hier eenmaal werkt, dan blijf je”, zegt Folpert. “Dat past bij de missie en de cultuur van LW/M. Langdurige relaties zijn belangrijk. Ook dat is een vorm van duurzaamheid.”

Lamb Weston® is een wereldwijd toonaangevend merk in kwalitatief hoogwaardige aardappelproducten. Diepgevroren frites, zoals Ziggy Fries of Twister Fries, zitten in het assortiment, maar ook gedroogde aardappelvlokken als ingrediënten voor puree of soep. “Onze producten moeten lekker zijn en voldoen aan de hoogste norm van kwaliteit. Tegelijkertijd pakken we als bedrijf de verantwoordelijkheid voor onze leefomgeving. We willen continuïteit. Het voortbestaan van ons bedrijf en de werkgelegenheid in de regio, maar ook de continuïteit van de voedselvoorziening voor de mensen op onze planeet, zijn de inzet”, zegt Gerrald. LW/M maakt daarom werk van duurzaamheid in de keten, van veld tot vork. Oftewel: duurzaam telen, produceren en leveren van producten.

Al 35% energiebesparing

Er zijn mensen die zich afvragen wat het effect is van hun handelen op de uitdagingen die mondiaal aangepakt moeten worden. “Als je iets in je eentje wilt bewerkstelligen, dan wordt het moeilijk. Realiseer je dat je niet alleen bent. Je bent een knooppunt in een netwerk van andere bedrijven, organisaties en individuen. Gebruik dat netwerk en de impact neemt toe.” LW/M gebruikt de verbindingen van haar netwerk. De fabriek heeft daarmee een energiebesparing gerealiseerd van 35% met efficiënter gebruik van productiemiddelen, het terugwinnen van restwarmte en de aanleg van een biogascentrale.

Semi-lokaal energienetwerk

De volgende stap voor LW/M is een volledige energietransitie. “We hebben kennis in huis gehaald met de eerste stappen op energiebesparing en vermindering van co2-uitstoot, nu willen we deze kennis gebruiken om volgende stappen te zetten met ons bedrijf en in onze omgeving.” LW/M wil overstappen op gasloos produceren met duurzame elektriciteit. Dat kan alleen door samenwerking met partners. “Om onze fabriek op duurzame elektriciteit te laten draaien zijn ‘zwaardere’ aansluitingen op het netwerk nodig. We weten dat de gemeente en andere bedrijven met dergelijke vraagstukken te maken hebben. We kunnen daarin veel voor elkaar betekenen. Wij kunnen bijvoorbeeld flexibel elektriciteit afnemen en daarmee de druk op het netwerk stabiliseren als dat nodig is. We zien ook een rol voor de gemeente en omwonenden. Zonnepanelen op daken, regulering vanuit de gemeente en het creëren van een semi-lokaal energienetwerk zijn zaken waar over nagedacht moet worden.”

50% wordt weggegooid
Zo goed mogelijk produceren met zo weinig mogelijk negatieve impact op de omgeving vraagt om een integrale aanpak. “Weet je dat er wereldwijd al gauw zo’n 50% voedsel wordt weggegooid? Doodzonde toch? Ook hierbij begint de oplossing bij jezelf. Wat we nu doen is enerzijds efficiënter produceren zodat je minder restmateriaal hebt en anderzijds restmateriaal zo verwerken dat het weer een hoogwaardig consumptieproduct wordt. Daarmee behaal je een hoger rendement met je energie-input. Ook hierbij helpt samenwerking met de hele productieketen enorm. Vanaf het aardappelveld – denk aan druppelirrigatie – tot levering aan de klant, zetten we stappen ter verbetering. Zelfs in de verpakkingsmaterialen bleken verbetermogelijkheden aanwezig. Vooral minder en lichter en ook met materiaalkeuze”, zegt Folpert.

Van de VS tot Rusland

Een aardappel is een natuurproduct. De hoeveelheid regen en zon, de bodemgesteldheid: het heeft allemaal invloed op het uiteindelijke resultaat van de aardappel. Het product dat de fabriek verlaat moet constant zijn in vorm, kwaliteit en smaak. “LW/M geeft ons alle tools om ons werk goed te doen. Allereerst met een hechte samenwerkingscultuur waarin we elkaar ondersteunen en scherp houden. Daarnaast met het faciliteren van loopbaantrajecten en opleidingen, zoals de Proces Quality Training in de Verenigde Staten. Mogelijkheden om in andere delen van het land of, zoals ik heb gedaan, een filiaal helpen opstarten in Rusland, behoort ook tot de mogelijkheden. Geen dag is hetzelfde.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord