Kennisplatform voor het noorden

Lamb Weston: ‘Door goede samenwerking produceren we topproducten’

Geplaatst op 20 december 2023

Een goede werksfeer, veel mogelijkheden om door te groeien en samenwerking door het hele bedrijf: bij aardappelproducent Lamb Weston in Oosterbierum is het fijn werken. Dat vertellen QA-engineer Sanne McMurter en QESH-manager Helena Postma. Ze hebben heel verschillende achtergronden en zijn beiden op een andere manier binnengekomen bij Lamb Weston, maar werken nu nauw samen.

Sanne McMurter: “Ik ben sinds twee jaar QA-engineer, dat staat voor Quality Assurance. Lamb Weston maakt hoogwaardige aardappelproducten, van diepgevroren frites tot gedroogde aardappelvlokken. Onze afdeling houdt zich bezig met kwaliteit en voedselveiligheid in de breedste zin van het woord: van het begeleiden van audits en het schrijven van actieplannen daarvoor, tot het monitoren van producten en het doen van risicoanalyses.”

Volop ontwikkelen
Sanne werkt al elf jaar bij Lamb Weston. “Ik heb de opleiding Social Work gedaan. Ik had hier al gewerkt als bijbaantje en toen ik mijn diploma in 2012 haalde, leek het me verstandig eerst weer hier te werken en intussen te solliciteren naar een baan.” Sanne werd allround operator en leerde zo alle afdelingen kennen. “Samen met andere operators heb ik de VAPRO-vakopleiding gedaan. Daar heb ik veel van geleerd.” In 2018 kwam er een functie vrij op de QA-afdeling en werd Sanne QA-specialist. “Bovendien kreeg ik de kans de AD-opleiding Voedingsmiddelentechnologie te volgen bij Van Hall Larenstein. Een mooie opleiding waardoor ik veel kennis en inzichten heb opgedaan.”
Sinds ongeveer twee jaar is Sanne QA-engineer. “Ik voel me goed in deze functie en kan me nog volop ontwikkelen. De normen en regels omtrent kwaliteit en voedselveiligheid worden steeds uitgebreider, het is voor ons de uitdaging de vertaling naar de praktijk te maken. Onze afdeling is met de komst van Helena compleet.”

Kwaliteit en veiligheid
Helena Postma: “Ik ben sinds 1 juli QESH-manager bij Lamb Weston in Oosterbierum. QESH staat voor Quality Environment Safety & Health.” Helena is van oorsprong apotheker. “Ik heb in een apotheek gewerkt en les gegeven als universitair docent, maar de afgelopen jaren werkte ik bij een farmaceutische groothandel. Anderhalf jaar geleden ben ik terugverhuisd naar Friesland en zocht ik een baan die echt bij me paste. Ook in de voedingsmiddelenindustrie is veiligheid en kwaliteit ontzettend belangrijk. Toen er een passende vacature vrijkwam bij Lamb Weston heb ik dan ook gesolliciteerd.”
Helena leidt onder andere de afdeling QC: Quality Control. “We zijn verantwoordelijk voor de kwaliteitscontroles van de producten en werken nauw samen met Sanne en haar collega’s: we vormen één afdeling. We zorgen dat we voldoen aan alle regelgeving, lossen eventuele klachten op en begeleiden audits van klanten, overheidsinstanties en certificeringsinstanties.”

Korte lijnen
De lijnen zijn kort bij de fabriek in Oosterbierum: niet alleen Sanne en Helena overleggen vaak, ook de contacten met andere afdelingen zijn heel frequent. Sanne: “Dankzij interne opleidingen en trainingen begrijpen we allemaal hoe het proces in elkaar zit.” Helena: “Lamb Weston zorgt voor borging van medewerkers: doordat iedereen de juiste kennis heeft kunnen we zeker stellen dat het proces en de producten voldoen aan de kwaliteitseisen.” Sanne: “We werken allemaal mee aan een continu proces van monitoring en analyse.”

Mooie mix
Het viel Helena meteen op dat medewerkers van allerlei afdelingen samenwerken en met elkaar omgaan. “Als er iets is, is het niet ‘jouw probleem’, maar wordt samengewerkt om het op te lossen. Er is een hele goede werksfeer.” Sanne: “We hebben een mooie mix van mensen met ervaring die hier al lang werken en nieuwe mensen met een frisse blik. Het is leuk om te zien dat collega’s met wie ik samenwerkte in de productie, ook doorgroeien in nieuwe rollen en functies.” Helena: “Iedereen is heel betrokken en heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dat draagt er volgens mij enorm aan bij dat we met z’n allen topproducten produceren.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord