Koolstof kent vele verschijningsvormen. Het vormt de bouwstof voor ons aardse leven. Ook voor onze landbouwbodems speelt koolstof een belangrijke rol. Hoe kunnen we als boer kringlopen verzorgen en de koolstof in de bodem bewaren? Volg de Themadag koolstof, zaterdag 21 januari op Warmonderhof in Dronten. www.warmonderhoftrainingen.nl
Organische stof zorgt voor watervasthoudend vermogen, voor binding van mineralen, voor voedsel van het bodemleven. Maar organische stof zorgt ook voor het vastleggen van koolstof en daarmee het verminderen van CO2 in onze atmosfeer. De themadag is speciaal ingericht voor boeren en tuinders en hun medewerkers, die ervaring hebben in de praktijk van de landbouw.
Trainers
Trainer Leen Janmaat werkt als onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut en heeft vele jaren ervaring in zowel biologische als biodynamische landbouw. Als coach begeleidt hij bedrijven en meerdere intervisiegroepen. Trainer Ruud Hendriks is docent bodemvruchtbaarheid bij biodynamische landbouwopleiding Aeres Warmonderhof en practor Kringlooplandbouw bij Aeres MBO. Inmiddels heeft hij vele jaren ervaring met biodynamische landbouw zowel vanuit de visie als vanuit de praktijk.
Inhoud themadag
Wat zijn de kenmerken en verschijningsvormen van koolstof? Wat is de betekenis van koolstof voor de bodem? In welke ontwikkelingsfase bevindt mijn bodem zich? Hoe kan ik het bodemleven voeden? Hoe ziet mijn eigen ideale meststoffenmix eruit? Hoe leg ik koolstof vast? Hoe wordt mijn bedrijf klimaatneutraal?
Sterk gereduceerd tarief
Dankzij een subsidie van het Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling kan deze themadag eenmalig aangeboden worden tegen het sterk gereduceerde tarief van 25 euro exclusief btw en inclusief lunch en koffie/thee.