Op maandag 12 mei kwamen tientallen ondernemers, studenten, docenten en experts samen tijdens het Kenniscafé XXL in Groningen. Het evenement (georganiseerd door Generation Hospitality en de Economic Board Groningen) stond in het teken van de toekomstbestendigheid van de horecabranche. De inzichten die werden gedeeld, sluiten aan bij de ambities voor een sterkere vrijetijdseconomie in onze provincie.
Tijdens een inspirerende collegetour deelden ondernemers en professionals als Gezinus Winters (voormalig eigenaar Wadapartja en momenteel vrijetijdsmakelaar Economic Board Groningen), Joep Baks (UPPR) en Wies van ’t Slot en Odette Koster (365Werk) hun visie op de uitdagingen én kansen binnen de horecabranche. Van duurzame keuzes in de korte keten tot de inzet van slimme AI-oplossingen en het anders kijken naar personeel: alles draagt bij aan een toekomstbestendige sector.
Lokale kracht als fundament
Gezinus Winters benadrukte het belang van lokale samenwerking: “Een beter milieu begint bij jezelf, maar ook bij je buren. Door samen te werken met lokale leveranciers bespaar je niet alleen kosten, maar versterk je ook de lokale economie.” Zijn pleidooi voor korte ketens laat zien dat duurzaamheid en economische groei hand in hand kunnen gaan. Een uitgangspunt dat in de vrijetijdseconomie in Groningen breed omarmt wordt.
AI in de horeca
Joep Baks liet zien hoe kunstmatige intelligentie (AI) de horeca sterk kan ondersteunen. Denk aan digitale medewerkers die reserveringen aannemen, klantenservice bieden of helpen bij werving. Deze slimme oplossingen zorgen ervoor dat medewerkers meer tijd hebben voor échte gastvrijheid. Ook bij 365Werk is AI inmiddels niet meer weg te denken, vooral bij repetitieve taken. Dit verhoogt de efficiëntie en creëert ruimte voor persoonlijke aandacht.
Nieuwe kijk op personeel
De arbeidsmarkt verandert. Mensen willen flexibeler werken, soms voor meerdere horecazaken tegelijk. Uitzendbureau 365Werk speelt hierop in met slimme technologie en een frisse blik op sollicitatieprocessen: “Een cv is niet heilig meer. We kijken naar kwaliteiten en ook kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen een kans.” Het inzetten op een inclusieve en moderne arbeidsmarkt is een belangrijk speerpunt voor een vitale vrijetijdseconomie in Groningen.
Vrijetijdseconomie als motor voor leefbaarheid
De inzichten uit het Kenniscafé XXL onderstrepen het belang van samenwerking, innovatie en duurzaamheid in de horeca en de vrijetijdssector breed. Door in te zetten op lokale verbindingen, digitale innovatie en nieuwe vormen van werkgelegenheid, bouwen we in Groningen aan een regio waar bewoners én bezoekers zich thuis voelen. Een sterke vrijetijdseconomie zorgt immers voor levendige dorpen en steden, werkgelegenheid én trots op onze eigen streekproducten en gastvrijheid.