Kennisplatform voor het noorden

Fred verloor zijn oudste dochter bij een verkeersongeval: ‘Al fietsend nam ze haar telefoon op’

Geplaatst op 1 november 2023
Fred verloor zijn oudste dochter bij een verkeersongeval: ‘Al fietsend nam ze haar telefoon op’

Op 18 augustus 2008 kwam Daimy Sprenger (14) door een verkeersongeval om het leven. “Al fietsend nam ze haar telefoon op en daardoor zag ze de auto van links niet aankomen”, vertelt haar vader Fred. Hij zet zich nu in om volwassenen, jongeren en kinderen bewust te maken van de risico’s die gepaard gaan met telefoongebruik in het verkeer. “Mijn drijfveer is het voorkomen van groot verdriet bij anderen.”

Daimy werkte bij een sauna in Tynaarlo. Toen ze aan het einde van de werkdag op haar fiets stapte om naar huis te gaan belde een vriendin. Daimy nam haar telefoon op en daarna was het stil… Fred werkte die dag thuis en zat boven toen zijn vrouw van beneden riep dat er politie voor de deur stond. “De agenten vertelden dat Daimy door een auto was aangereden en dat het er niet goed uitzag. Het voelde alsof de grond onder onze voeten wegzakte.”

Rij mobielvrij, rij MONO

Het hield Fred lange tijd niet echt bezig dat zijn dochter op het moment dat ze werd aangereden haar mobieltje in haar hand had. Totdat zijn werkgever Univé in 2019 ambassadeur werd van ‘Samen richting Nul verkeersslachtoffers’. Een bewustwordingscampagne waarmee de provincie Drenthe streeft naar optimale verkeersveiligheid op de Drentse wegen. Een jaar later verbond Univé zich ook aan Rij MONO. MONO staat letterlijk voor één of alleen en de MONO-campagnes vragen iedereen om zich onderweg maar met één ding bezig te houden: het verkeer.

MONO Drenthe is eveneens een initiatief van de provincie Drenthe, in samenwerking met de twaalf Drentse gemeenten, Veiligheidsregio Drenthe, Veilig Verkeer Nederland, de politie en de ANWB. Samen willen ze het mobiele telefoongebruik in het verkeer tegengaan. Drenthe is de eerste provincie in Nederland waar alle gemeenten MONO-ambassadeur zijn.

MONO-ambassadeurschap

“Door het MONO-ambassadeurschap en het strategisch beleid van Univé dat zich richt op het voorkomen van verkeersongevallen, werd ik getriggerd om intern mijn verhaal te delen”, zegt Fred. “Een aantal jaar geleden heb ik tijdens een speciale bijeenkomst van Univé een presentatie gegeven. Ik stond stil bij het overlijden van onze dochter Daimy, maar vooral bij de rol die haar mobieltje mogelijk had gespeeld bij het ongeval. Dit had veel impact op mijn collega’s. Velen waren tot dan toe niet van het fatale ongeval op de hoogte.”

Na afloop van de bijeenkomst, waar Veilig Verkeer Nederland toelichtte wat MONO rijden in de praktijk betekent en oplevert, riep Univé haar medewerkers op om zich aan ‘Rij MONO’ te committeren. Fred vertelt hierover: “Het deed me goed om te zien hoe mijn collega’s enthousiast hun handtekening onder het initiatief zetten en massaal de bijbehorende Rij MONO-app hebben gedownload.”

Bewustwording creëren

Sinds de bijeenkomst bij Univé, waarbij ook een vertegenwoordiger van de provincie Drenthe aanwezig was, wordt Fred regelmatig gevraagd om zijn indringende verhaal te delen. Hier geeft hij graag gehoor aan en krijgt daarvoor de ruimte van zijn werkgever. “Zeker nu mobieltjes ten opzichte van vijftien jaar geleden een veel groter deel uitmaken van ons leven. Ongeacht de leeftijd.” Daarom geeft Fred presentaties op zowel scholen als bij overheidsinstanties, bedrijven en organisaties. “Bij elke presentatie wil ik bewustwording creëren over de gevaren die gepaard gaan met afleiding in het verkeer. Hierbij benadruk ik dat ook de bestuurder van de auto die Daimy aanreed slachtoffer is. Ik weet dat deze tot op de dag van vandaag veel last heeft van het ongeval.”

MONO Zakelijk

Over het belang van MONO Zakelijk verduidelijkt Fred: “Ongeveer een derde van al het verkeer in Nederland is zakelijk. Werkgevers hebben hierbij een belangrijke verantwoordelijkheid. Niet alleen voor de veiligheid van hun medewerkers, maar ook voor hun gedrag in het verkeer.” Met het MONO-ambassadeurschap geven werkgevers een signaal af dat het niet normaal is om onderweg met je telefoon bezig te zijn.

 “Ook vanuit maatschappelijke betrokkenheid is het belangrijk dat zij een duidelijk signaal afgeven over mobielvrij rijden en dit thema continu actueel houden binnen hun organisatie. Zo heeft Univé de Veilig op Weg-app ontwikkeld. Hiermee krijgen zowel medewerkers als leden van de coöperatie inzicht in hun rijgedrag en telefoongebruik tijdens het autorijden. Bij veilig rijgedrag is de beloning maximaal 10 procent korting op de totale autopremie.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord