Gaat uw bedrijf ook over op MONO?

7 januari 2019 Trends

Vaststaan in de file terwijl er een bult werk op u ligt te wachten. Een heel aantrekkelijk moment om éven uw telefoon te pakken en wat mailtjes te beantwoorden. Of aan het einde van de dag het thuisfront laten weten dat u wat later bent. Hoe belangrijk het ook is om onderweg bereikbaar te zijn, smartphonegebruik in het verkeer is levensgevaarlijk. Het is steeds vaker de oorzaak van een verkeersongeval. Om die reden startte in september de campagne ‘MONO’.

MONO betekent letterlijk één of alleen en staat voor ongestoord onderweg zijn. De campagne roept iedereen op om MONO te rijden, zonder gebruik van de mobiele telefoon. Gelukkig gaan bedrijven ook steeds vaker over op MONO. Toch is daar nog een flinke slag te slaan, blijkt uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA).

Doet u mee?
Tijdens het onderzoek ondervroegen VVN en VNA 1.000 werknemers met een leaseauto over wat er binnen hun bedrijf wordt gedaan om de smartphone onderweg niet te gebruiken. Conclusie? 28 procent krijgt hulp van zijn of haar werkgever om MONO te rijden. De werknemers krijgen bijvoorbeeld voorlichting of speciale apps of een carkit aangeboden. 9 procent gaf aan ‘weet ik niet’. Bij het overgrote deel, maar liefst 63 procent, wordt er niets gedaan. Er is dus nog een wereld te winnen en daarom roepen VVN en VNA het bedrijfsleven op om over te gaan op MONO. Doet u mee?

In gesprek en handige tips
Als u met uw bedrijf over wil gaan op MONO, is het belangrijk dat u met uw werknemers in gesprek gaat over smartphonegebruik onderweg. Maak duidelijke en werkbare afspraken met elkaar. Leg daarbij uit dat u van uw werknemers verwacht dat ze geen telefoon gebruiken tijdens het rijden. Wilt u toch dat uw werknemers onderweg bereikbaar zijn? Bied ze dan aan om een car-kit in de auto te installeren, zodat ze handsfree kunnen bellen. U kunt uw werknemers daarnaast ook handige tips meegeven om MONO te rijden:

  • Zijn uw werknemers iPhone-gebruikers? Dan kunnen zij hun telefoon eenmalig via standaardinstellingen op ‘niet storen tijdens autorijden’ zetten. De iPhone schakelt dan tijdens het autorijden automatisch over op een stille modus.
  • Android-gebruikers kunnen hun smartphone handmatig voor elke autorit op ‘stil’ zetten. Daarnaast kunnen Android-gebruikers een app downloaden die ervoor zorgt dat berichten tijdens het autorijden niet binnenkomen. Bijvoorbeeld de app ‘Intraffic Reply’ of de app ‘Automodus’.
  • Moeten uw werknemers onderweg onverwachts toch een telefoontje plegen of een appje versturen? Vraag ze dan om de auto te parkeren en rustig en in alle veiligheid te bellen of het appje te versturen.
  • Vraag uw werknemers om collega’s die onderweg zijn, niet te storen met telefoontjes of appjes.

Kortom, er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat uw bedrijf MONO gaat rijden. Zo gaan we samen ongestoord onderweg.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord