Kennisplatform voor het noorden

Forse daling aantal leerlingen in techniekonderwijs baart ondernemers en scholen in de regio zorgen

Geplaatst op 22 april 2021
Forse daling aantal leerlingen in techniekonderwijs baart ondernemers en scholen in de regio zorgen

Het aantal leerlingen dat kiest voor een technische opleiding in het VMBO en het MBO in de regio Emmen-Ter Apel, dreigt in de komende 10 jaar met ongeveer dertig procent te verminderen. En dat terwijl de vraag naar mensen in de techniekonderwijs deze regio juist stijgt door bijvoorbeeld de energietransitie en de plannen voor de waterstof-economie, maar ook door de groei van de sector groene chemie en een stijgende behoefte in de voor de regio belangrijke maak-industrie.

Techniek in de toekomst

“Kortom, er dreigt een kanjer van een probleem wanneer we daar nu als onderwijs, ondernemers en overheid in de regio niet krachtig op inzetten om de belangstelling voor technische vakken aan te wakkeren en opleidingen toekomstbestendig te maken,” constateren directeur Rolf Mulder van het Hondsrug College in Emmen en Herman G. Idema, directeur van ondernemersorganisatie Ondernemend Emmen. Op korte termijn blijft het aantal leerlingen in het techniek-onderwijs weliswaar vrij stabiel maar daarna dalen ze fors richting 2030. Ze uitten hun zorgen tijden een online-bijeenkomst van Sterk Techniek Onderwijs Emmen- Ter Apel.  Beide zien in de komende jaren in de regio duizenden onvervulbare vacatures ontstaan. “En dat is heel slecht voor de economie van het gebied, want 100 banen in de techniek betekent ook 140 andere ondersteunende banen die erbij horen,” zegt Idema.

Opleidingen

De maakindustrie en technische ondernemingen zijn nog steeds de kurk waarop de Nederlandse economie drijft in deze Corona-crisis en de verwachting is dat na Corona deze sectoren exponentieel gaan groeien met meer dan uitdagende banen en een prima salaris! Vanuit het project Sterk Techniekonderwijs (STO) Emmen-Ter Apel werken de technische opleidingen in de regio en het bedrijfsleven inmiddels samen aan plannen om het zwarte scenario te voorkomen, of in ieder geval minder zwart te maken. Ondernemersvoorman Herman Idema: “Bijkomende uitdaging is dat scholen mensen moeten gaan opleiden voor werk en beroepen die nu nog niet bestaan. Want de wereld van de techniek verandert in een duizelingwekkend tempo. En ik kan me voorstellen dat dat een extra uitdaging is.”

Onderwijs

Tijdens de online-bijeenkomst van Sterk Techniek Onderwijs Emmen-Ter Apel pleitte Idema er verder voor dat scholen breder, algemener worden in hun techniekonderwijs, waarna de specialisatie, de echte ‘beroepsopleiding’ in en door de bedrijven gebeurt. “Voor de bedrijven betekent dit een uitdaging, maar ook vaak anders gaan denken. Je meer richten op het blijven opleiden en zeker op het blijven boeien en binden van medewerkers in de technische vakken,” aldus Michiel Jansen van Opleiding Ontwikkeling Metaalbewerking (OOM) tijdens de bijeenkomst. “Alleen al in de regio Emmen-Coevorden gaat het om 263 metaalbedrijven met ruim 3000 medewerkers.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord