Kennisplatform voor het noorden

4 miljoen euro subsidie voor ontwikkeling datacenteronderwijs

Geplaatst op 19 december 2023
4 miljoen euro subsidie voor ontwikkeling datacenteronderwijs

Onlangs heeft de Europese Commissie (EC) vier miljoen euro subsidie toegekend aan het project Colleges for European Datacenter Education (CEDCE). Voor CEDCE werken datacenters en mbo-, hbo-instellingen en universiteiten uit Nederland, België, Ierland, Denemarken, Finland en Portugal samen aan de ontwikkeling van datacenteronderwijs. Het Alfa-college is de deelnemende mbo-school uit Nederland en deed de subsidieaanvraag voor dit project vanwege de grote vraag naar medewerkers. De datacenterindustrie wint namelijk snel terrein in Europa en wereldwijd door het toenemende digitaliseringsproces. Het is van urgent belang dat het onderwijs aansluit bij deze vraag vanuit de arbeidsmarkt.

“We zijn blij dat de subsidie is toegekend. Met deze bijdrage kunnen we samen met de partners van CEDCE regionaal-, nationaal- en internationaal datacenteronderwijs ontwikkelen.Het afgelopen jaar hebben we al nauw samengewerkt met NorthC Datacenters. Medewerkers van NorthC gaven gastcolleges, leverden een bijdrage aan de ontwikkeling van onderwijsmodules en samen hebben we een pilot van keuzedeel Datacenter Facility Engineering uitgevoerd. Onze studenten leerden onder andere hoe een datacenter werkt en er was aandacht voor de duurzame ontwikkelingsdoelen van UNESCO”, zegt Adri Mertens, programmamanager Techniek bij het Alfa-college.

Datacenteronderwijs

Dit type onderwijs wordt onder andere ontwikkeld voor mbo-studenten van niveau 3 en 4, hbo’ers en studenten van de universiteit. Hierdoor is het mogelijk dat een student in bijvoorbeeld Finland module(s) volgt, fysiek of online. Bij een andere instelling een Associate Degree, een tweejarige hbo-opleiding doet of bij een datacenter een keuzedeel volgt. Daarnaast is datacenteronderwijs volgens Mertens ook bedoeld voor medewerkers: “Een medewerker die zich wil laten om- of bijscholen kan bijvoorbeeld een cursus van twee weken volgen. Of iemand die een carrière switch wil maken van elektricien naar datacenter engineer. In het kader van een leven lang ontwikkelen een internationaal netwerk van kennisinstellingen realiseren voor werkgevers en werknemers.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord