Kennisplatform voor het noorden

Flessen centraal in nieuwe solotentoonstelling Kunstpunt Groningen 

Geplaatst op 30 augustus 2022
Flessen centraal in nieuwe solotentoonstelling Kunstpunt Groningen 

Vanaf 2 september toont Merel Wendt (1999) haar nieuwste werk in de Kunstuitleen van Kunstpunt Groningen. In de solotentoonstelling Pfand staat de fles centraal. Niet alleen als fysiek object, maar ook via het verhaal van de Berlijnse ‘Pfandsammlers’: mensen die de Duitse hoofdstad afstruinen naar achtergelaten flessen waarvan ze het statiegeld (‘Pfand’) kunnen innen.  

De flessen die de Pfandsammlers verzamelen dienen maar één doel: aan het einde van de dag ingeleverd worden voor statiegeld; ze werden nooit beschouwd of gepresenteerd als een collectie – tot nu. Wendt is daarom haar rol als illustrator en ‘flessenfanaat’ gaan inzetten om deze onzichtbare collectie van flessen zichtbaar te maken. Haar uiteindelijke doel: zorgen voor een herwaardering van zowel de fles, de flessenverzameling als de verzamelaars van flessen. Haar vormonderzoek naar de fles heeft geresulteerd in een verzameling tekeningen, litho’s, zeefdrukken en flessen van keramiek. Hiervan wordt nu een selectie gepresenteerd in de solotentoonstelling Pfand.  

De keuze van Merel Wendt  

Bij deze tentoonstelling laat Merel Wendt ook haar favoriete werken uit de collectie van de Kunstuitleen zien. Zo koos ze onder meer voor werk van Tiddo Nieboer, Henriëtte van ’t Hoog, CWM Dolk en Gijs Frieling. “In deze voornamelijk grafische verzameling werk herken ik mijn eigen manier van werken”, licht ze haar keuze toe. “Kleur en vorm worden naar een eigen hand gezet, de objecten in de stillevens worden karakters. Bekende vormen worden eigen gemaakt en nieuwe vormen voelen vertrouwd aan. Dit spanningsveld tussen bekend en onbekend intrigeert me.” 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord