Kennisplatform voor het noorden

Oproep: Wie weet meer over de maker van het Glasappliqué bij de Grote Markt?

Geplaatst op 13 juni 2024
Oproep: Wie weet meer over de maker van het Glasappliqué bij de Grote Markt?

Onder Het Groot Handelshuis, vlakbij de toegang naar de Grote Markt, bevindt zich een bijzonder kunstwerk dat uit 20 delen glasappliqué bestaat. Eerder dit jaar werd het gerestaureerd en herplaatst in de fietsenkelder, waar het nu voor iedereen zichtbaar is. Deze maand is het werk genomineerd voor de Kunst op Straatprijs. Echter, de maker van dit kunstwerk blijft een mysterie.

Glasappliqué

Het glasappliqué bestaat uit twee ramen boven elkaar, tien ramen breed. De ramen zijn samengesteld uit gekleurde stukken vensterglas, soms meerdere lagen dik, gelijmd op een witte achtergrond. Blauwe, groene, roze en crèmekleurige stroken en rechthoeken zijn gecombineerd met ‘korrels’ van ongekleurd glas. Door de verschillende lagen gekleurd glas ontstaat een optische kleurmenging en een bijna transparante wandschildering. In de oorspronkelijke situatie werd dit effect door natuurlijk buitenlicht bereikt, maar in de fietsenkelder wordt dit nu ondersteund door ledverlichting.

Oorsprong

Dit kunstwerk heeft zijn oorsprong in het expeditiegebouw van Vroom & Dreesmann (V&D) aan de Rodeweeshuisstraat, waar het in 1968 waarschijnlijk ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de vestiging door het personeel werd aangeboden als cadeau aan de directie. Na het vertrek van de V&D uit de stad en de verkoop van het pand, werd het glasappliqué in 2018 uitgenomen. De nieuwe eigenaar van het pand, MWPO, had echter wel belangstelling en realiseerde een mooie plek voor het werk vlakbij de entree van Het Groot Handelshuis, in de trapopgang van de fietsenkelder. Na zes jaar in de gemeentelijke opslag, een grondige schoonmaak en restauratie die werd mogelijk gemaakt met bijdragen van de gemeente en MWPO is het glasappliqué nu voor iedereen in volle glorie te zien. 

Op een van de ramen is de inscriptie ‘Design Esser Holland’ geëtst, wat waarschijnlijk verwijst naar de maker van het werk. Helaas is er niets bekend over dit bedrijf, waardoor de identiteit van de maker onbekend blijft. Kunstpunt Groningen vraagt daarom iedereen die meer weet over de maker van dit kunstwerk te helpen bij de zoektocht.

Heeft u informatie over de maker van het glasappliqué? Neem dan contact op met Kunstpunt via info@kunstpuntgroningen.nl

Kunst op Straatprijs

Jaarlijks organiseert Kunstpunt Groningen tijdens de Maand van de Kunst op Straat de Kunst op Straatprijs. Het thema van de Kunst op Straatprijs 2023 is ‘kunst bij entrees’. Dit jaar zijn tien kunstwerken bij ingangen van gebouwen in de gemeente Groningen genomineerd. Groningers kunnen hun favoriete kunstwerk in het zonnetje zetten door te stemmen via www.kunstopstraatprijs.nl.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord