Kennisplatform voor het noorden

DNV ontwikkelt waterstof-expertisecentrum op Zernike Campus

Geplaatst op 23 april 2021
DNV ontwikkelt waterstof-expertisecentrum op Zernike Campus

DNV verruilt medio 2022 het huidige onderkomen aan de Energieweg in Groningen (ooit het expertisecentrum van de Gasunie) voor het in aanbouw zijnde hypermoderne bedrijfsverzamelgebouw Plus Ultra Groningen op de  Zernike Campus. DNV is mede-initiatiefnemer van dit nieuwe complex, dat wordt ontwikkeld door Kadans Science Partner, die eerder met succes vergelijkbare multi-tenant gebouwen ontwikkelde in kennisintensieve omgevingen als Wageningen, Eindhoven, Nijmegen en Utrecht. 

In het duurzame gebouw komen flexibel indeelbare kantoren, laboratoria en testfaciliteiten voor innovatieve bedrijven, instellingen, start-ups en scale-ups. Het gebouw werkt als een katalysator voor innovatie en stimuleert samenwerkingen tussen bedrijven, kennisorganisaties en onderwijsinstellingen. 

12.500 experts

DNV huurt in eerste instantie 1700 vierkante meter, een deel daarvan wordt ingericht als waterstof-innovatiecentrum. Maar uiteraard kunnen de klanten er ook terecht voor een breed scala aan diensten, als het gaat om waarborgen, inspectie en advies. Want dat is wat DNV al meer dan 150 jaar doet, met wereldwijd 12.500 experts waarvan in Nederland ruim 600, verspreid over vestigingen in Rotterdam, Arnhem en Groningen. 

Energietransitie

De Groningse vestiging heeft zich binnen de wereldwijde organisatie ontwikkeld tot hèt expertisecentrum op het gebied van duurzame brandstoffen en energietransitie, en uiteraard met een sterke focus op waterstof. Er wordt gewerkt aan nieuwe baanbrekende projecten en klanten worden ondersteund door het uitvoeren van analyses, modelberekeningen, inspecties en testen.

Geheim

Een rondleiding door het huidige complex leert dat er van alles gaande is op het gebied van het toekomstige energiesysteem: diverse duurzame brandstoffen, nieuwe materialen en technologieën en slimme netwerken worden getest. Sommige in het diepste geheim: het gaat hier om de toekomst van de energievoorziening en investeerders willen dat graag nog even voor zich houden. 

Hogere druk

Wat DNV zeker niet voor zich houdt, is de aanstaande verhuizing: “We zijn al vijf jaar aan het nadenken over het lab van de toekomst. Efficiënt, flexibel maar ook met een infrastructuur die bestand is tegen bijvoorbeeld een hogere druk. Dat is nodig voor de toepassing van waterstof. Dat lab van de toekomst is op de huidige plek niet mogelijk, vandaar de verhuizing naar een nieuw state of the art pand”, verklaren Marina Lammers en René Bahlmann, die naast hun normale functies bij DNV, samen met een technisch team, verantwoordelijk zijn voor de verhuizing en de inrichting van het nieuwe lab.

Kookpot

De twee hebben het er erg druk mee, maar zijn niet minder enthousiast; ze voorzien mooie ontwikkelingen op de Zernike Campus. “We zitten er straks in het hart van de energietransitie, waar allerlei partijen bezig zijn met innovaties. Binnen deze kookpot, om maar een metafoor te gebruiken, ontwikkelen en testen wij de nieuwe technologieën op betrouwbaarheid, veiligheid en duurzaamheid. Tegelijkertijd komen hier normen uit voort, om de toekomstige energievoorziening meteen goed te regelen.”
Gebalanceerde normen: “Enerzijds om de energiegebruiker te beschermen tegen eventuele schadelijke gevolgen, anderzijds om de producent of leverancier niet op onnodig hoge kosten te jagen.”

Revolutionair

In dat proces ontstaan soms ook -al dan niet revolutionaire- nieuwe vindingen. “In het gebouw waar we nu zitten is ooit de zeer efficiënte HR-ketel ontwikkeld en vrij recent de eerste waterstof-CV-ketel. Dus wie weet wat we straks in ons nieuwe lab samen met onze klanten gaan creëren om de energietransitie te stimuleren…”

Misschien wel weer een ketel… of iets heel anders? Maar eerst even verhuizen, tussen het marktgericht innoveren door.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord