Kennisplatform voor het noorden

Dit is de meest ‘geëlektrificeerde’ gemeente van Flevoland

Geplaatst op 16 februari 2024
Dit is de meest 'geëlektrificeerde' gemeente van Flevoland

Eén getal dat aangeeft hoe het er in elke gemeente voorstaat met elektrificatie: dat is de Eco-Electric Index (EEC) die duurzaamheidsplatform Slimster ontwikkelde. Speerpunten zijn de productie van eigen stroom, elektrisch verwarmen en elektrisch rijden. Met een EEC van 5,1 mag Dronten zich de meest geëlektrificeerde gemeente van Flevoland noemen. Ook in de Noordoostpolder is sprake van een hoge score, terwijl er in Almere nog veel werk aan de winkel is.

Om tot de Eco-Electric Index te komen rekende Slimster uit hoeveel CO2-uitstoot een gemiddeld huishouden met de investering in zonnepanelen, een warmtepomp en een elektrische auto voorkomt. Dat maakt dat de e-auto voor 25 procent meeweegt bij het bepalen van de EEC, zonnepanelen en een warmtepomp krijgen beide een aandeel van 37,5 procent toebedeeld.

Zonnig Dronten

Zou Slimster alleen naar het percentage woningen met zonnepanelen gekeken hebben, dan was het eveneens Dronten dat als winnaar uit de bus zou zijn gekomen. Liefst 45,3 procent van de woningen in die gemeente wekt al eigen stroom op. Ook de gemeente Noordoostpolder scoort boven de 40 procent. In de meer stedelijke gemeenten, met relatief veel appartementen, ligt dit percentage logischerwijs lager. Almere kent met 29,5 procent het laagste percentage woningen met zonnepanelen van de provincie Flevoland.
Ook qua warmtepompen steekt de gemeente Dronten er met kop en schouders bovenuit. Hier wordt inmiddels bijna een op de vijftien woningen elektrisch verwarmd. Ook de gemeenten Noordoostpolder en Urk zijn met precies 5 procent op de goede weg. Zeewolde scoort op dit gebied met 1,5 procent het laagst. Gezien het feit dat de adoptie van de warmtepomp nog in de beginfase zit, zijn de absolute verschillen op dit vlak niet zo groot.


Almere en Lelystad EV-koploper

Kijkend naar het percentage huishoudens met een elektrische auto, dan zijn het juist de stedelijke gemeenten Almere en Lelystad die de hoogste score noteren. In beide steden is bijna een op de 25 auto’s elektrisch. Dat is bijna het dubbele van het percentage op Urk. Slimster voerde overigens een correctie uit voor het percentage EV’s in Almere, omdat de grote leasemaatschappijen die daar gevestigd zijn voor een vertekend beeld zouden kunnen zorgen. Maar zelfs na die correctie blijft Almere dus samen met Lelystad EV-koploper van Flevoland.

Warmtepomp kan verschil maken

Schuurman vermoedt dat het niet de elektrische auto is die de komende jaren het grote verschil zal gaan maken. De markt voor zonnepanelen is bovendien al behoorlijk verzadigd. Daarom moeten we volgens hem vooral naar warmtepompen kijken. “Wij zochten eerder al uit dat binnen vijf jaar 28 procent van de huishoudens over een warmtepomp verwacht te beschikken. Die verdien je dit jaar, door de veranderingen in de energiebelasting, bovendien twee jaar eerder terug.” Vanaf 2026 mag je bovendien – uitzonderingen daargelaten – je huidige cv-ketel alleen nog vervangen door een (hybride) warmtepomp.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord