Kennisplatform voor het noorden

De reis van de Nachtwacht naar Nes

Geplaatst op 11 september 2020
Nachtwacht

NES (NOARDEAST-FRYSLÂN) – ,,Ik ben blij dat ik het geluid van de koelingen weer hoor’’, aldus directeur Anke Bijlsma van Theaterkerk Nes. ,,Het blijven onzekere tijden vanwege corona, maar één ding is zeker: vanaf 1 oktober is hier het beroemde Nachtwacht360-project te zien, de keerzijde van kunst. De kaartverkoop is vanaf nu geopend.’’

Fotograaf Julius Rooymans en modeontwerper Hans Ubbink waren dinsdag samen met producent Jessica Karelsen in Nes aanwezig om te vertellen over de bijzondere reis van het Nachtwacht360-project, de keerzijde van kunst. ,,Van tevoren wisten we niet waar we aan begonnen. Als we dat wél geweten hadden, waren we er nooit aan begonnen’’, lacht Hans Ubbink. Fotograaf Julius Rooymans voegt er aan toe dat deze locatie goed past bij het licht-donker contrast waar Rembrandt bekend om stond. Tot in detail maakten de kunstenaars een fotografische reproductie van Rembrandts meesterwerk. Op de levensgrote foto is de Nachtwacht nagemaakt met behulp van mensen die sprekend lijken op hun in verf afgebeelde voorgangers. Vooral voor producent Jessica Karelsen was het een hele zoektocht om de juiste personen te vinden. ,,Dat ging soms ver. Zelfs in supermarkten en op feestjes keken we of we personen tegenkwamen die we konden portretteren. Aan het resultaat zul je zien dat we er 350 jaar later nog precies hetzelfde uitzien.’’

Keerzijde

Ook de zoektocht naar de zeventiende eeuwse kostuums was een hele reis. ,,Neem alleen al het witte pak. Dat is met gouddraad geborduurd. Met vier man is acht weken gewerkt om alleen dat borduursel na te maken. Alle personen zijn los van elkaar op de foto gezet en deze zijn vervolgens in elkaar gemonteerd. Als je je in het kunstwerk van Rembrandt verdiept ontdek je dat de kunstenaar zelf op precies dezelfde wijze werkte. Hij heeft gecomponeerd hoe ze moesten staan’’, zegt Julius. ,,Ook verzon hij de kostuums’’, vult Hans aan. ,,De bijzondere helm die twee mannen op het schilderij dragen hebben nooit bestaan. Maar die moesten wij wél namaken. Met behulp van een 3D-printer hebben we dit voor elkaar gekregen.’’ Ook het licht dat Rembrandt gebruikte werd precies nagemaakt. Tot slot is de keerzijde van de kunstenaar te zien op de achterkant van het kunstwerk. Het verbeeldt de zware tijd van Rembrandt toen hij dit schilderij in de zeventiende eeuw maakte. Zijn vrouw Saskia was in die tijd ernstig ziek en zijn derde kindje was net overleden.

Educatieproject

Anke Bijlsma vertelde over de reis die zij maakte om het kunstwerk naar Nes te halen. Ze wílde het en gaf niet op. Toen ze kon aanhaken bij het project over de donkerte van het Waddengebied was de cirkel rond. De levensgrote Nachtwacht wordt pas op 1 oktober onthuld. Wel waren tijdens de perspresentatie alvast een aantal losse portretten uit het schilderij te zien. In het midden van Theaterkerk Nes prijkte het enige meisje van het kunstwerk, Lizzy. Het meisje staat symbool voor het educatieproject van muziekschool Opus 3 dat tegelijk met de tentoonstelling van start gaat. Anne-Goaitske Breteler heeft speciaal voor deze tentoonstelling een kinderboek geschreven met Lizzy in de hoofdrol. Het gaat om een Frysk boek dat mooi past bij het project ‘Jou in bern in boek’. Dit houdt in dat alle kinderen van de gemeente Noardeast-Fryslân uit groep 5 het boek gratis krijgen. Daarnaast is het de bedoeling dat de leerlingen langskomen om met eigen ogen de kunstwerken te bewonderen. ,,Onze missie is om kunst en cultuur dichterbij de kinderen te brengen. Dat deze tentoonstelling nu letterlijk zo dichtbij is vinden wij prachtig’’, stelt Elbrich de Poel van Opus 3.

Schilderkunst

Zoals de schilderkunst de fotografie inspireerde, zo inspireerden Julius en Hans op hun beurt kunstenaar Gerrit Breteler uit Nes. In de horecazaal zullen zijn portretten vanaf 1 oktober te zien zijn die hij gemaakt heeft naar aanleiding van dit project. Het gaat onder andere om een schets – gemaakt door Rembrandt – waarop hij zelf met een karakteristieke blik staat afgebeeld. Breteler heeft van deze schets een schilderij gemaakt. Een primeur. Net zoals de komst van de Nachtwacht360 een wereldprimeur is.

Openingstijden en toegangsprijzen

De tentoonstelling is te zien in de maanden oktober, november en december 2020. Tickets zijn vanaf 1 september te bestellen via https://theaterkerknes.nl/nachtwacht-360/ Vanwege coronamaatregelen worden vijftien personen per half uur toegestaan in de theaterkerk. Op de website koop je een ticket voor een starttijd.

Openingstijden: Donderdag 10.00-17.00 uur, vrijdag 10.00-20.00 uur, zaterdag 10.00-17.00 uur en zondag 10.00-17.00 uur.

Toegangsprijzen: Volwassenen: €8,-, student/jongeren €6,50, kinderen t/m 12 jaar zijn gratis.

Foto’s: Marcel van Kammen

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord