‘De digitalisering van finance biedt enorme kansen’

2 januari 2020 Nieuws

Marinda van Harskamp, Human Digital Finance Coach-Consultant, heeft recent haar bedrijfsnaam veranderd van TSVH naar Hudifine. Met een goede reden. “Hudifine staat voor Human Digital Finance en anders werken in finance. Dat dekt veel beter de lading, want we staan aan de vooravond van een grote verandering: de digitalisering van finance.”

“Die verandering biedt grote kansen en een gouden toekomst voor directies en financials die meegaan in de ontwikkeling en hun kansen grijpen in de overgangsfase waar we nu in zitten”, voorspelt Marinda. Zij werkt al vele jaren in de finance en verdiende haar sporen onder andere bij Mitsubishi en IKEA. Vanuit het Noorden begeleidt zij nu organisaties, directies en financials bij de transformatie. “Dat is hard nodig, want digitalisering is veel meer dan alleen automatisering. Het gaat niet alleen over het implementeren van nieuwe systemen, maar ook over het veranderen van financiële processen en bedrijfsprocessen.”

Organisatie op de schop
Hudifine wordt ingezet om ervoor te zorgen dat de inrichting van nieuwe processen goed verloopt, dat die geoptimaliseerd worden voor juist gebruik door financials en andere medewerkers, en dat bij automatisering de juiste data wordt gebruikt. “Alleen een nieuw systeem werkend krijgen is geen uitdaging en zeker geen oplossing voor vergaande digitalisering. Organisaties moeten op de schop: de financiële afdeling gaat van een ‘eilandje’ naar een volledig geïntegreerd geheel binnen de organisatie.”

Marinda weet uit ervaring dat afdelingen financiële administratie vaak niet goed op de hoogte zijn van wat er reilt en zeilt binnen bedrijven, en andersom. “Er is geen integratie met andere afdelingen, dat gaan wij samenbrengen. Want als IT-ers nieuwe software inrichten zonder kennis van financiële administratie, is het leed niet te overzien. Ik heb meegemaakt dat er verkeerde belastingaangiftes werden gedaan en dat de financiën gewoon niet klopten. Als je cijfers niet betrouwbaar zijn, doordat bijvoorbeeld boekhouders passief toekijken bij automatisering, komt het niet goed. Dan kan het heel snel fout gaan.”

Terug naar de essentie
Hudifine gaat terug naar de essentie van finance. “Je financiële administratie begint niet bij het moment dat de factuur wordt verzonden, maar veel eerder. Op het moment dat je ‘ja’ zegt op een verplichting, begint ook je verplichting om data bij te houden. In het groot-mkb begint dit besef door te sijpelen: betrouwbare en relevante financiële data is de essentie en het fundament voor een succesvol bedrijf.”

Finance moet daarvoor zichtbaar worden in de organisatie. “Als een bedrijf wil automatiseren, maar de verschillende afdelingen niet genoeg van elkaar begrijpen om dat integraal te kunnen doen, gaat Hudifine daar tussenin zitten. Wij nemen de financiële mensen mee in het proces, maar ook de ondernemer zelf, andere afdelingen en als er een accountantskantoor betrokken is, sluiten we die er ook bij aan. Wij zorgen dat het werkt, zodat het bedrijfsproces betrouwbare data voortbrengt die vanuit een waterdicht systeem geanalyseerd kan worden om het bedrijf te helpen groeien.”

Boek: Digital finance
Finance moet slimmer, veiliger, sneller en schaalbaar worden. In het nieuwe boek ‘Digital Finance, leidinggeven aan de digitalisering van finance’, maken auteurs Marinda van Harskamp en Robért de Gier onder andere duidelijk dat financials en directies digitalisering als een kans kunnen zien, in plaats van als een bedreiging. “Ik werk al 25 jaar in de finance en automatisering en weet dat echt niet alle bedrijven morgen of overmorgen volledig gedigitaliseerd zijn. Maar financials moeten wel nu al connected zijn: klaar voor een andere (invulling van hun) functie. Financiële experts mogen zich afvragen: blijf ik in de financiële administratie, ga ik data analyseren, of ga ik zelf digitaliseringsprocessen en systeemimplementatietrajecten begeleiden?” Marinda geeft onder andere workshops op seminars om financials en directies mee te nemen in dit denkproces. “Er komen zoveel mogelijkheden aan, we staan nog maar aan de vooravond van de digitalisering. Maar het wordt waanzinnig gaaf!”

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord