Kennisplatform voor het noorden

Coöperatie GOED en Generatie Z slaan handen ineen

Geplaatst op 17 november 2023

Kinderen en jongeren zijn zwaar ondervertegenwoordigd in de energietransitie terwijl iedereen roept het voor hun toekomst te doen. Benjamin Hofstra, zoon van GOED-initiatiefnemers Hotze Hofstra en Musetta Blaauw, start in samenwerking met de coöperatie een eigen energiecoöperatie voor en door Generatie Z. Benjamin is van mening dat de energietransitie anders kan én moet. Coöperatie GOED werkt aan een eerlijke energietransitie voor een betere toekomst. Door een overtuigende pitch werd coöperatie GOED GenZ benoemd tot ‘Beste Idee van Gideon 2023’. Als start van de oprichting wordt in samenwerking met Darel Education een eerste event voor deze doelgroep georganiseerd in Assen onder de naam ‘Gen Zessie’.

Met coöperatie GOED GenZ moet deze generatie een stem krijgen in de belangrijke beslissingen die impact hebben op de toekomst van ons allemaal. De ongeremde en frisse blik van generatie Z en de kennis en kunde van de coöperatie moeten samen de ideale mix gaan vormen hiervoor. Iedereen geboren na 1 januari 2000 kan zich aanmelden om mee te denken, leren en beslissen over de energietransitie.

Dinsdagmiddag 21 november – bewust de dag voor de verkiezingen – wordt in Assen een eerste Gen Zessie georganiseerd. De jongste leden van GOED organiseren, in samenwerking met Darel Education, een masterclass over energie. Jongeren krijgen een overzicht van deze complexe uitdaging, de dilemma’s en mogelijke oplossingen. Er staan meer plannen in de kinderschoenen om een landelijke reeks Gen Zessies te organiseren en een programma speciaal voor basisscholen.

Met het behalen van de prijs ‘Beste idee van Gideon 2023’ kan de coöperatie de eerste stappen zetten. Zo wordt de coöperatie officieel opgericht en kunnen de Gen Zessie georganiseerd worden. Coöperatie GOED stelt één projectdeel van de te bouwen zonneweide in Assen beschikbaar aan GOED GenZ om direct lokaal eigendom te verschaffen. Coöperatie GOED (Groen Opwekken Én Delen) zet zich in voor mensen en maatschappelijke organisaties in energiearmoede. Met duurzame opwekprojecten door het hele land werkt de coöperatie aan een eerlijkere energietransitie. Zo hebben Groningen, Friesland, Drenthe en Gelderland al meerdere GOED-daken en staan er ook in de Randstad een aantal projecten in de steigers. De gemene deler van deze projecten is dat alle opbrengsten lokaal en maatschappelijk goed terechtkomen

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord