Kennisplatform voor het noorden

Drents Museum zoekt doorborduurders

Geplaatst op 22 februari 2024
Drents Museum zoekt doorborduurders

Het Drents Museum is op zoek naar borduur- en handwerkclubs uit Drenthe die samen willen werken aan een rondreizend kunstwerk. Vanaf 30 maart is in Assen de tentoonstelling Christine en Janus van Zeegen – Vernieuwers in draad en verf te zien. Dit duo werkt begin 1900 op een bijzondere manier samen. Christine vertaalt de lijntekeningen van motieven uit de planten- en dierenwereld van haar broer Janus naar eigen inzicht in kleurrijk kunstnaaldwerk. Gedurende deze tentoonstelling laat het museum een doek door de provincie ‘rondreizen’. Het doek wordt in de laatste maand van de tentoonstelling geëxposeerd in het museum.

De deelnemende clubs borduren één voor één aan hetzelfde werk, waar hedendaags textielkunstenaar Alexandra Drenth de aanzet voor geeft. Het Drents Museum hoopt op tenminste één club uit elke gemeente van de provincie.

Reizend doorborduurwerk

Alexandra Drenth is door het museum uitgenodigd om zich te laten inspireren door het werk van Christine en Janus van Zeegen. Haar werk wordt gepresenteerd in de tentoonstelling. Op haar beurt zal Alexandra Drenth ook anderen inspireren. Haar speciaal voor deze expositie gemaakte, onaffe borduurwerk wordt door twaalf handwerkclubs afgemaakt. Het gezamenlijke ‘doorborduurwerk’ is tegen het eind van de tentoonstelling in het Drents Museum te bewonderen.

De bijzondere manier waarop Christine en Janus van Zeegen samen het kunstenaarschap beoefenen is uitzonderlijk voor hun tijd. Als onderwerpen kozen zij spectaculaire natuurverschijnselen en onderwatertaferelen, vaak bestudeerd in Artis. Hedendaags kunstenaar Alexandra Drenth is net als de Van Zeegens gefascineerd door de onderwaterwereld. Zij reflecteert in haar werk voor de tentoonstelling op het leven van vissen in gevangenschap en de huidige staat van de oceanen.

Borduur- en handwerkclubs die willen bijdragen aan het reizende doorborduurwerk bij de tentoonstelling kunnen zich tot 18 maart aanmelden via een formulier op de website van het Drents Museum.

Fotobijschrift: De aanzet voor het doorborduurwerk in de studio van Alexandra Drenth

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord