Kennisplatform voor het noorden
Gelland Kingma
Plessence Advies en (team)coaching

Helder zien?

Slecht zicht
Maanden lang reed ik met belabberde ruitenwissers. Zelf had ik er geen last van, maar telkens als manlief reed, mopperde hij waarom ik er niks aan deed. Ik voelde geen noodzaak, tot ik op een avond in het donker met noodweer naar huis reed en werkelijk niets meer zag. Natuurlijk de volgende dag direct nieuwe ruitenwissers gehaald die mijn man met alle liefde op mijn auto monteerde. De eerst volgende keer dat ik in de regen reed, wist ik niet wat ik meemaakte. Wat een helder zicht ineens! Ik was zo gewend geraakt aan slecht zicht in de regen, dat ik niet in de gaten had dat het ook anders kon.

We missen de signalen
En zo gaat het vaak. We raken gewend aan “slecht zicht” waardoor we te laat in actie komen. Naast ons cognitief vermogen (hoofd), hebben we het vermogen om signalen op te pikken met onze zintuigen. Echter, in ons dagelijks (werk)leven doen we vooral een beroep op ons hoofd waardoor ons zintuigelijk vermogen te weinig aandacht krijgt. Daardoor weten we soms niet meer hoe we ons werkelijk voelen, wat we willen of wat er nou echt aan de hand is in het team dat ondermaats presteert. Er ontstaat een status quo en we zien niet meer dat het anders kan. Gevolg is dat we een berg potentieel missen en dat is zonde!

Toegang tot potentieel
Als ons denk- en zintuigelijk vermogen in balans zijn, krijgen we makkelijker toegang tot ons volledig potentieel. Het maakt ons compleet en authentiek in wie we zijn en zorgt ervoor dat we tijdig anticiperen op wat er in en om ons heen gebeurt. Dat noem ik authentiek persoonlijk leiderschap. Hoe bereik je dat? Allereerst door er meer bewust van te worden! Sta eens een paar keer per dag stil, neem afstand en luister naar de signalen die jouw zintuigen oppikken. Wat gebeurt er onder de radar in jou of in de organisatie (onderstroom)?

Je kunt ook een paard inschakelen
Paarden hebben een groot zintuigelijk vermogen. Zij scannen hun omgeving voortdurend op potentieel gevaar. Wanneer wij met een paard in een ruimte zijn, zal hij hetzelfde doen met ons. Wij mensen zijn er goed in om wat ons in de weg zit, te verstoppen. Een paard zal hier direct op reageren en zichtbaar maken wat onder de radar zit. Het komt niet zelden voor dat een team of individu in een paardencoaching tot andere inzichten komt dan wat de coachvraag deed vermoeden. Door zich bewust te worden van wat er werkelijk speelde, kon men weer helder zien en in beweging komen.

Weer helder zien?
Plessence helpt bedrijven zicht te krijgen op hun werkelijk potentieel. Daarvoor zetten we regelmatig paarden in. Wil jij weer helder zien? Maak dan een afspraak voor een ontmoeting met de kudde.

Gelland Kingma
Eigenaar Plessence

Delen via

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord