Kennisplatform voor het noorden
Braak advocaten
Braak advocaten Personen- en familierecht

Dag van de scheiding

Wist u dat… Op 15 september 1796 in Nederland de allereerste echtscheiding werd uitgesproken? Dat is de reden dat sinds 2010 rond deze datum de ‘Dag van de Scheiding’ wordt georganiseerd. Ook omdat na de zomervakantie traditiegetrouw een piek in het aantal echtscheidingen is te zien. De Dag van de Scheiding is in het leven geroepen door de Vereniging voor Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS). Er wordt hiermee landelijk aandacht gevraagd voor het belang van deskundige begeleiding bij scheidingen.

Het uiteindelijke doel is om het proces rondom scheidingen te verbeteren, zodat (ex-)partners zorgvuldig en respectvol uit elkaar gaan. Het spreekt voor zich dat dit voor (ex-)partners prettiger en beter is dan een vechtscheiding. Daarnaast verwerken kinderen een scheiding beter en sneller wanneer hun ouders het scheidingstraject zorgvuldig en met respect voor elkaar doorlopen.

Gelukkig is de afgelopen jaren een duidelijke toename te zien van zaken waarbij middels mediation de gevolgen van de scheiding worden geregeld. Er wordt dan vaak gekozen voor een ‘gewone’ mediator, die nagenoeg niet beschikt over juridisch relevante kennis. Het wordt namelijk nog vaak als een (te) hoge drempel ervaren om een advocaat/scheidingsmediator in schakelen in geval van echtscheiding. Advocaten worden gezien als vechtersbazen, terwijl gespecialiseerde advocaten in het familierecht juist trachten middels onderling overleg de mogelijke oplossingen te bespreken. Het inschakelen van een mediator zonder relevante juridische kennis over de van toepassing zijnde wet- en regelgeving heeft soms onherstelbare emotionele, financiële of fiscale gevolgen. Partijen worden tijdens het scheidingsproces weliswaar tot elkaar gebracht en afspraken worden vastgelegd, maar deze afspraken blijken dan vervolgens in de toekomst niet houdbaar te zijn.
Bij ons kantoor zijn alle advocaten aangesloten bij de vFAS. Dat betekent dat wij zowel een juridische specialisatieopleiding als een mediationopleiding op het gebied van familierecht hebben gevolgd. Dat maakt ons deskundig op zowel juridisch, relationeel als emotioneel gebied. Wij begeleiden (ex)partners gedurende het mediationtraject en dragen er zorg voor dat de gemaakte afspraken op correcte wijze in een overeenkomst (ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant) worden vastgelegd. Daarnaast kunnen wij, nu we immers ook advocaat zijn, zorg dragen voor het formaliseren van de scheiding bij de rechtbank. Procesvertegenwoordiging door een advocaat in echtscheidingen is in Nederland namelijk verplicht, zodat een mediator die niet tevens advocaat is altijd nog een beroep moet doen op een externe advocaat. Dat leidt tot extra kosten.

Op Facebook kwamen de nodige reacties binnen op de aankondiging van ons kantoor over de Dag van de Scheiding. Van zeer positief tot verontwaardigd. Het is ook waar dat tegenwoordig voor iedere gebeurtenis een speciale dag wordt afgekondigd. Daarmee lijkt zo’n dag al snel voornamelijk een commercieel doel te dienen. Middels deze bijdrage hebben wij geprobeerd die gedachte wat bij u weg te nemen.

Braak advocaten
050-2091806

Delen via

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord