Kennisplatform voor het noorden

Arbeidsmarkt in Drenthe: zo toekomstbestendig is jouw baan

Geplaatst op 13 maart 2023
Arbeidsmarkt in Drenthe: zo toekomstbestendig is jouw baan

In Drenthe is de krapte op de arbeidsmarkt niet altijd even voelbaar. Zo is er binnen de provincie meer dan voldoende werk voor verpleegkundigen, terwijl andere banen (mede) door digitalisatie juist langzaam verdwijnen. Receptionistes, administratief medewerkers en secretaresses zijn voorbeelden van beroepen die er anno 2023 juist slecht voor staan. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank. 

Voor 100 verschillende beroepen bracht Nationale Vacaturebank de huidige én toekomstige positie op de arbeidsmarkt in kaart op basis van data van het UWV, het CBS, Oxford University en Nationale Vacaturebank zelf. 

In Drenthe zijn er gemiddeld 4,1 geïnteresseerden per vacature. Landelijk is dit 2,8. In Drenthe is er voor sollicitanten daarom meer concurrentie dan elders in het land, al zijn er wel grote verschillen per beroep.

Risicobanen: geen tekort, juist overschot aan medewerkers

Hieronder voorbeelden van beroepen waarmee het slecht gesteld staat. Er is een hoge kans op automatisering en er zijn veel geïnteresseerden waardoor het momenteel lastig is om zo’n baan te krijgen. Dit is hoe het er in Drenthe voor staat met deze vacatures:

  • Office assistant (816 geïnteresseerden / geen vacature)
  • Data entry medewerker (175 geïnteresseerden per vacature)
  • Receptionist (64 geïnteresseerden per vacature)
  • Financieel-administratief medewerker (29 geïnteresseerden per vacature)
  • Secretaresse (17 geïnteresseerden per vacature)

Met deze banen zit je nu (en in de toekomst) wel goed

Niet iedereen hoeft zich direct zorgen te maken over digitalisering, veel beroepen blijven mensenwerk. Zo is verpleegkundige een baan met een lage kans op automatisering en een hoge kans op werk. In Drenthe zijn er zelfs minder dan 1 geïnteresseerde kandidaten per verpleegkundige-vacature.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord