Kennisplatform voor het noorden

Alfa-college en Horizon Educational organiseren NK waterstofrace

Geplaatst op 11 mei 2022
Alfa-college en Horizon Educational organiseren NK waterstofrace

Het Alfa-college organiseert samen met Horizon Educational op vrijdag 13 mei de Hydrogen Grand Prix in de IJshal van Kardinge. Dit is het Nederlands Kampioenschap (NK) waar leerlingen van het vmbo en studenten van mbo en hbo met hun zelfgebouwde hybride waterstof RC gestuurde modelauto’s racen. Waterstof speelt een belangrijke rol bij de energietransitie en wordt steeds meer toegepast binnen opleidingen van het Alfa-college. Zo is bijvoorbeeld de opleidingsmodule Waterstof ontwikkeld, hebben studenten van dit ROC een waterstofmaquette voor Groningen Airport Eelde gemaakt en met een zelfgebouwde waterstofboot meegedaan aan de race New Energy Regatta.

“Met het project rondom de Hydrogen Grand Prix zijn onze studenten op een andere manier met engineering bezig. Ze regelen alles zelf zoals bedrijven benaderen voor sponsoring, modelauto’s bouwen en teamkleding bestellen. Daarnaast is het mooi om te zien dat ook vmbo-leerlingen meedoen aan het event. In de toekomst hebben we voor de energietransitie nog meer vakmensen nodig. Daarom is het nu belangrijk om ook deze leerlingen alvast kennis te laten maken met techniek en in het bijzonder waterstof. Om ze enthousiast te maken voor techniek, laten zien dat het leuk is en wat je er allemaal mee kunt doen”, zegt Fred Knot, docent Engineering bij het Alfa-college.

Kwalificatie

De achttien deelnemende teams van het NK krijgen drie accu’s en een bepaalde hoeveelheid waterstof afhankelijk van de duur van de race. De twee teams die de meeste rondes rijden én de finish halen, kwalificeren zich voor het Wereldkampioenschap dat op 4 juni in Assen wordt gehouden. Het Alfa-college doet met twee teams mee aan de Hydrogen Grand Prix.

Side-events

Op 13 mei wordt van 10.00 tot 16.00 uur de Hydrogen Grand Prix gehouden. Naast de race worden door bedrijven en organisaties side-events georganiseerd. Er is een afzonderlijk programma voor leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs en voor relaties en andere belangstellenden. Aanmelden voor het event kan tot 12 mei via: STO.Ruyt@alfa-college.nl.

Wereldwijd event

Horizon Educational organiseerde de afgelopen jaren waterstofraces in twaalf landen met vijfhonderd deelnemende teams en drieduizend studenten. Met de Hydrogen Grand Prix leren studenten om hun eigen RC-auto te ontwerpen, bouwen en deze te testen tijdens een race van 4 uur. Van de ontwerpfase tot het onderhouden en repareren van hun auto gedurende de Grand Prix, studenten hebben controle over elke stap van het proces.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord