Kennisplatform voor het noorden

Agristo investeert in nog twee Pulsemaster PEF-systemen voor frieten

Geplaatst op 15 december 2021
Agristo investeert in nog twee Pulsemaster PEF-systemen voor frieten

Pulsemaster, de marktleider in Pulsed Electric Field-systemen voor de frieten- en chips-industrie, kondigt aan dat het een overeenkomst heeft gesloten voor de verkoop van nog twee 100 kW Pulsed Electric Field-systemen aan Agristo, een belangrijke producent van kwaliteit frieten en aardappelspecialiteiten.

Agristo met hoofdzetel in Harelbeke telt ook nog productievestigingen in Nazareth, Wielsbeke en Tilburg (Nederland), is actief in de aardappelverwerkende industrie en heeft een schat aan Pulsed Electric Field-ervaring binnen deze industrie.

Mark de Boevere, Managing Director van Pulsemaster zegt: “Wij zijn zeer verheugd dat een Belgische klant met zeer hoge normen en een wereldwijde reputatie heeft ingestemd met de aankoop van hun derde en vierde Pulsemaster PEF-systemen”.

DE NIEUWE PRODUCTIEVESTIGING IN WIELSBEKE IS DE GROOTSTE SITE VAN AGRISTO

Agristo gebruikt hun Pulsemaster PEF-systemen in hun productiefaciliteiten in België en Nederland. Het innovatieve Belgische bedrijf heeft twee extra Pulsemaster PEF-systemen gekocht die kunnen worden gebruikt om grote, hele aardappelen te behandelen met pulserende elektrische velden. Dit met een capaciteit tot 60 ton aardappels per uur per PEF-systeem, voor de productie van Franse frietjes en aardappelspecialiteiten.

PEF: Zo werkt het

Pulsed electric field (PEF)-technologie is een efficiënte, niet-thermische voedselverwerkingstechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van korte elektrische pulsen met een hoog voltage. De pulsen maken met hun hoge voltage hele kleine gaten in celmembranen van de aardappelcellen, waardoor de celdruk afneemt en de inhoud van cellen makkelijker naar buiten lekt.

Betere snijkwaliteit

De gepulseerde elektrische veldbehandeling draagt bij tot afname van de celdruk in de verwerkte aardappelen, wat resulteert in een aantal voordelen voor de klant, waaronder een betere snijkwaliteit, wat resulteert in gladdere oppervlakken van frieten. Het is ook bewezen dat het de frietproducenten een hogere opbrengst oplevert, omdat er minder zetmeel wordt verloren.

Slijtage van snijbladen wordt beperkt

“Gemakkelijker snijden betekent ook dat er minder slijtage is van snijbladen,” zegt Mark de Boevere.

“Dit leidt vervolgens tot langere intervallen tussen de onderhoudsbeurten van de messen door de verwerkers. Om een getal te plakken op de verbetering van de levensduur van de snijmessen, kunnen we bevestigen dat er gemiddeld 40% minder snijkracht nodig is. Het is duidelijk dat dit een positief effect heeft op de messen en onvermijdelijk de duurzaamheid van de messen verhoogt en de levensduur van de snijmessen verlengt”, aldus de Boevere.

EEN VERLAGING VAN DE INDUSTRIESTANDAARD VAN 2,5%-3% BREUK NAAR MINDER DAN 0,5% BREUK MET PULSEMASTER PEF-TECHNOLOGIE

Minder breuk en dus langere frieten

Frietproducenten die het PEF-systeem van de Pulsemaster gebruiken, behalen hun grootste voordeel bij het snijden van lange, dunne frieten uit grote, rauwe aardappelen, aldus Mark de Boevere.

“We hebben vastgesteld dat producenten gemiddeld minder dan 0,5% breuk van friet kunnen verwachten na PEF-behandeling van rauwe aardappelen. Dit betekent een verlaging van de industriestandaard van 2,5%-3% breuk naar minder dan 0,5% breuk met onze PEF-technologie.”

Mark de Boevere wijst op de volgende bijkomende voordelen van het PEF-systeem voor producenten:

  • Verminderde tot geen versplintering (shatter/feathering), tijdens het snijden van de frieten
  • Minder waterverbruik
  • Kortere blancheertijd door betere vochtuittreding
  • Verbeterde textuur en krokantheid
  • Verminderde olieopname en daardoor minder vette frieten
  • Hogere capaciteit van de verwerkingslijn
  • Verbeterde innovatie; d.w.z. nieuwe snitten en vormen
  • Eliminatie van geuren en ongewenste hygiëneproblemen die normaal in verband worden gebracht met voorverwarmen in zogenaamde pre-heaters. Deze pre-heaters zijn nu niet meer nodig.
PEF-BEHANDELING KAN OOK MET SUCCES WORDEN GEBRUIKT BIJ DE PRODUCTIE VAN ZOETE AARDAPPELFRIET, AANGEZIEN ZOETE AARDAPPELEN NOG MOEILIJKER TE SNIJDEN ZIJN DAN GEWONE AARDAPPELEN.

Zoete aardappelfrieten

De behandeling met gepulseerde elektrische velden is niet alleen gunstig bij de productie van “gewone” frieten, maar kan ook met succes worden toegepast bij de industriële productie van frieten van zoete aardappelen, aangezien zoete aardappelen nog moeilijker te snijden zijn dan gewone aardappelen.

Pulsemaster

In het innovatieve Nederlands-Duitse bedrijf Pulsemaster is jarenlange unieke ervaring met Pulsed Electric Field-technologie gebundeld. De productiefaciliteit zit in het Brabantse Hapert. Pulsemaster biedt wereldwijd ondersteuning aan haar klanten. In Lohne (Oldenburg), in Nedersaksen heeft Pulsemaster een kantoor en workshop beschikbaar voor de Duitse markt.

Bewezen op schaal

Pulsemaster PEF-technologie is bewezen op schaal in de voedings- en drankenindustrie. Thomas Rohe, Engineering Director Pulsemaster merkt op: “Onze PEF-systemen zijn volledig geïntegreerde en modulaire systemen voor ofwel celdisintegratie van vaste stoffen of microbiële inactivatie van vloeistoffen. Bijvoorbeeld voor het maken van hoge kwaliteit sappen en smoothies, met gegarandeerde voedselveiligheid en goede commerciële voordelen zoals verlengde houdbaarheid. Door het gebruik van PEF worden smaak, geur en kleur in sappen verbeterd.”

Marx solid state typologie pulsgeneratoren

Pulsemaster kan een reeks robuuste PEF-systemen leveren, die per systeem een breed vermogensbereik bestrijken.

EEN VOORBEELD VAN EEN PULSEMASTER PULSGENERATOR

Werner Kohorst, Technisch directeur van Pulsemaster zegt: “Onze typologie is een Marx solid state pulsgenerator met rechthoekige, unipolaire pulsvorm, gebaseerd op het resultaat van onze ervaring in het ontwerpen, bouwen en produceren van PEF-systemen voor een breed spectrum van toepassingen en capaciteiten in de voedings- en drankenindustrie wereldwijd. Elk Pulsemaster PEF systeem is gebouwd met de hoogste kwaliteit Duitse en Nederlandse engineering om continu gebruik in de industrie te weerstaan.

“We zijn inderdaad verheugd om met onze klant Agristo samen te werken in deze belangrijke projecten voor het maken van hoge kwaliteit friet en aardappelspecialiteiten.”

Meer informatie over de PEF-technologie van Pulsemaster is te vinden op de website www.pulsemaster.us

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord