Kennisplatform voor het noorden

HVBM Vastgoed ontwikkelt ‘logistieke parel’ in Drachten: ‘Wij creëren de ruimte waarin mensen en bedrijven floreren’

Geplaatst op 18 oktober 2022
HVBM Vastgoed ontwikkelt ‘logistieke parel’ in Drachten: ‘Wij creëren de ruimte waarin mensen en bedrijven floreren’

In feite zijn ze goed in de ontwikkeling van álle soorten vastgoed, maar een specialisme van HVBM Vastgoed uit Tilburg is toch wel het ‘built to suit’ ontwikkelen en verhuren van grootschalig logistiek vastgoed.  Dat ontwikkelt het bedrijf ook op bedrijventerrein De Haven in Drachten, waar aan de Tussendiepen een hoogwaardig en duurzaam distributiecentrum is gepland met een oppervlakte van maar liefst 37.000 vierkante meter. Toch is het neerzetten van grote logistieke gebouwen niet de missie van het Tilburgse bedrijf. Bij voorkeur ontwikkelt HVBM Vastgoed sámen met de toekomstige gebruikers bedrijfsruimten waarin bedrijven én de mensen floreren. ‘We zijn geen facilitator van dozenschuivers’, zegt projectontwikkelaar Willem van der Meijden. ‘Wij werken graag met klanten die willen groeien, die hun mensen een gezonde en duurzame werkplek willen bieden en die rekening willen houden met het maatschappelijke umfeld waarin ze als bedrijf opereren.’

Over dat ‘umfeld’ gesproken: HVBM Vastgoed mag zich letterlijk en figuurlijk een speler ‘van formaat’ noemen want voor aansprekende klanten als onder andere Coolblue, Decathlon, Jumbo en Albert Heijn werden overal in het land al grote en kleinere logistieke bedrijfsgebouwen gerealiseerd. In de visie van HVBM Vastgoed is meedenken met toekomstige gebruikers, maar óók met gemeenten daarbij essentieel, zo vertelt Van der Meijden. “Nederland is een drukbevolkt land en dat maakt dat gemeenten en regio’s zorgvuldige afwegingen zullen moeten maken bij het ontwikkelen van bedrijventerreinen. Wij zien daarbij een sleutelfunctie voor met name de herinrichting en revitalisatie van bestaande terreinen. Drachten is daarvan een mooi voorbeeld. Daar lag een flinke lap grond van Philips waar eigenlijk al jaren niets mee is gedaan. Als distributiecentrum, maar eventueel ook voor de maakindustrie, is de locatie zeer geschikt. Logistiek ligt het enorm gunstig en centraal in het noorden; je hoeft er geen stukken landbouwgrond of natuur voor op te offeren en de plannen kunnen er volgens het bestaande bestemmingsplan worden gerealiseerd.”

Geen dozenschuivers

Tijdens de voorbereidingen merkte Van der Meijden wel dat het formaat dat HVBM Vastgoed in Drachten wil neerzetten voor sommigen even wennen is. “Het viel me inderdaad op dat zoiets in het noorden wat meer gewenning vergt dan elders in het land. Maar ik ben ervan overtuigd dat het met onbekendheid te maken heeft. Wij zijn geen partij die even snel ergens een logistieke doos neerzet en weer vertrekt naar Brabant. Overal in Nederland werken we met dezelfde filosofie: bedrijven helpen om nieuwe stappen te maken in hun ontwikkeling, door ze te faciliteren met moderne, duurzame en inspirerende werkruimte. Goede architectuur is daarbij óók van belang. Vanuit die visie ontwikkelt HVBM Vastgoed op dit moment bijvoorbeeld een nieuw vers distributiecentrum voor PLUS Supermarkten in Deventer.”

Decentraliseren

De markt is de laatste jaren wel moeilijker geworden, zo erkent Van der Meijden. “Je zit nu natuurlijk met schaarste aan beschikbare bedrijfsgrond. Juist daarom willen wij liever hérontwikkeling. Verder spelen nu zaken als levertijden, netcongestie en ook stikstof mee. Daar moet je rekening mee houden. Wij doen dat door soms al voorafgaand aan de vraag zélf de voorinvesteringen te doen, door aankoop van grond en het voorbereiden van projecten, nog vóórdat er een eindgebruiker bekend is. Zo werken we ook in Drachten.  Vastgoed draait volgens ons vooral om gevoel hebben voor locatie. We zien dat grote spelers bijvoorbeeld hun distributie decentraliseren. Men wil met hun distributiecentra dichter bij de klant zitten. Dat betekent: snellere leveringen, maar ook minder kilometers en minder CO2-uitstoot per verkocht product. Wij denken dat ons project in Drachten een kans is voor het noorden. En per saldo kan dit ook voor de werkgelegenheid in een regio erg positief uitpakken.”

Het mooiste van het vak? Dat is voor Van der Meijden heel duidelijk het tastbare van zijn werk. “Op papier iets bedenken, plannen maken en dan uiteindelijk in goede samenwerking met klanten gebouwen neerzetten waar een groot aantal mensen op een prettige manier kunnen werken; dát geeft mij de voldoening. En ik geef toe; het is ook wel een kick om op tal van plaatsen in Nederland te rijden en mooie projecten te zien waar je met veel voldoening aan gewerkt hebt.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord